Stenkastning mot polis och flera anlagda bränder i Stockholmsförort

  • Måndag 18 jan 2016 2016-01-18
E-post 3253

STOCKHOLM En byggnad och flera bilar stacks under måndagskvällen i brand i samband med oroligheter i Stockholmsförorten Alby. – Det rör sig om ett ungdomsgäng på 30 till 40 ungdomar, säger polisens vakthavande befäl Magnus Modig till Nyheter Idag.

Under måndagskvällen har det varit oroligt i förorterna längs tunnelbanans röda linje mot Norsborg. Strax före klockan tio på kvällen stacks två bilar i brand i Masmo i Huddinge kommun.

Någon timme senare kom det in larm om att en byggnad nära ett dagis stod i brand i Alby i Botkyrka kommun, två tunnelbanestationer längre ut på den röda linjen.

– Vi fick samtal om att det var en byggnad som brann och när vi åkte fram där tillsammans med räddningstjänst blev vi utsatta för stenkastning, berättar polisens vakthavande befäl Magnus Modig för Nyheter Idag.

– Därefter har det tänts eld på ett okänt antal personbilar och fordon i det området. Det rör sig om ett ungdomsgäng på 30 till 40 ungdomar som har sprungit omkring, just nu börjar vi få läget under kontroll.

Modig hade under måndagskvällen inga uppgifter om huruvida polisen lyckats gripa någon för de anlagda bränderna eller stenkastningen. Det fanns då heller ingen brottsrubricering på oroligheterna, men det lutade åt att de kommer rubriceras som våldsamt upplopp.

– Givetvis kommer vi att skriva en polisanmälan om brand- och skadegörelse på de här fordonen och sedan om det blir upplopp eller våldsamt upplopp det kan jag inte uttala mig om, men det lutar åt att det kommer ligga på den rubriceringen med tanke på antalet ungdomar och hur de har uppträtt i det området, säger Modig.

Polisen deltog med en helikopter från luften och med kravallutrustad polis på marken för att få kontroll på situationen. Även Stockholmspiketen var på plats och jagade ungdomar.

Utanför Biltema, i närheten av ICA Maxi Botkyrka, satte polis och brandkår upp en brytpunkt där de under natten stod beredda för att rycka ut och släcka fler anlagda bränder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag