Våldsamt upplopp och stenkastning kan ha orsakat dödsfall – DN kallar det ”stök”

Istället för våldsamt upplopp står det "stök" hos DN. Foto: Faksimil Twitter, dn.se samt Privat
  • Måndag 18 jul 2016 2016-07-18
E-post

UPPSALA De våldsamma upploppen i Gottsunda med brandbomber, stenkastning och attacker mot blåljuspersonal kan ha krävt sitt första dödsoffer. Men när Dagens Nyheter berättar om detta väljer de att inte använda polisens rubricering ”våldsamt upplopp” utan istället döps det om till ”stök”. I sociala medier haglar kritiken mot tidningen.

Lokaltidningen UNT avslöjar att de våldsamma upploppen i Gottsunda kan ha krävt sitt första offer. Det var natten mot lördagen som räddningstjänsten fick larm om en brand i en lägenhet på Bandstolsvägen i Valsätra, ett så kallat utanförskapsområde som skakats av de våldsamma upploppen i helgen. Upploppen har pågått både natten mot lördagen och natten mot söndagen, alltså två dagar i rad.

Det var i samma område som upploppen pågick där en brandbomb kastats mot en buss, stenar kastats mot polis men även bilar stuckits i brand. Med anledning av detta var polisen tvungen att säkra räddningstjänstens väg fram till lägenheten som stod i brand, något som fördröjde tiden för blåljuspersonalen att nå lägenheten.

Mannens liv gick inte att rädda

När räddningstjänsten, med hjälp av polis, till slut kom fram fann de en man i lägenheten som fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där konstaterades han senare avliden. Det är möjligt att mannens liv hade kunnat gå att rädda om blåljuspersonalen inte varit hindrade av de våldsamma upploppen, men det är inget som ännu är fastställt.

– Det har blivit en viss fördröjning, men vi vet inte hur lång. I nuläget går det inte att svara på om mannens liv gått att rädda. Vi får avvakta den rättsmedicinska undersökningen, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till UNT.

Även räddningstjänsten ska utreda på vilket sätt de våldsamma upploppen har påverkat insatsen vid lägenhetsbranden. De berättar för lokaltidningen att de dels upplever att det tog extra lång tid att komma fram till lägenheten, men även att de fick många samtal om röklukt i området från flera ställen vilket försvårade för personalen att hitta rätt.

Dagens Nyheter kallar det hela ”stök” – Möter hård kritik

När dagstidningen Dagens Nyheter rapporterar om händelsen, där en man kan ha mist livet till följd av de våldsamma upploppen, väljer de att istället för upplopp använda ordet ”stök”. Även Aftonbladet undviker polisens rubricering och kallar det istället för ”oroligheter”.

Detta uppmärksammas på Twitter av polisen Nikolina Bucht som även är engagerad i Moderaterna. Hon är djupt kritisk till hur tidningarna väljer att beskriva händelsen i sin rubriksättning.

”Observera rubrikerna. Det är varken stök eller oroligheter, utan rena attacker mot dem vars uppgift är att rädda liv”, skriver hon samtidigt som hon publicerar skärmdumpar från respektive tidning.

Men det är inte bara Nikolina som reagerar på rubrikvalet. Även fler personer på Twitter noterar att våldsamt upplopp, som kan ha krävt en människas liv, istället beskrivs som ”stök”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag