Våldtäkt av elvaåring går ostraffad – hovrätten kritiserar polisutredningen

Foto: Jopparn
  • Fredag 15 mar 2019 2019-03-15
E-post 1231

BODEN I början av året dömdes två tonårspojkar för sammanlagt sju våldtäkter mot två flickor, elva och tolv år gamla. Nu har hovrätten prövat fallet och friar en av dem helt, och menar att det finns flera brister i polisutredningen.

Våldtäkterna ägde rum i början av sommaren, bland annat i en hiss vid järnvägsstationen och på toaletter i biblioteket och stadshuset. En 16-årig libanes och en 17-årig afghan åtalades för våldtäkterna, och i början av januari dömdes 16-åringen för bland annat fem fall av våldtäkt mot barn till skyddstillsyn samt utvisning, och 17-åringen för två fall av våldtäkt mot barn till nio månaders sluten ungdomsvård och utvisning. En av våldtäkterna begicks mot en 12-åring, och de övriga sex mot en elvaåring.

Igår kom domen i Hovrätten för övre Norrland. 16-åringen fick straffet skärpt till åtta månaders sluten ungdomsvård, medan 17-åringen friades helt från våldtäktsanklagelserna. Hovrätten menar att det inte kan uteslutas att det var någon annan som var skyldig.

Det saknas teknisk bevisning i målet, och elvaåringens uppgifter i förhör pekade inte direkt ut 17-åringen. Hon angav ett annat namn, Abdul, och hon påstod att gärningsmännen talade med varandra ”på sitt språk” trots att de utpekade inte talar samma språk. Någon riktig fotokonfrontation där flickan hade möjlighet att peka ut honom skedde aldrig, vilket hovrätten skriver är ”en tydlig brist i utredningen”.

Flickan uppgav också i förhör att två av våldtäkterna hade ägt rum i en lägenhet som hon sade sig kunna peka ut, men denna lägenhet har Polisen inte undersökt, eller ens identifierat.

Sammantaget finner hovrätten att det finns vissa vittnesmål som talar för att 17-åringen är skyldig, framför allt att 16-åringen pekar ut honom som skyldig till i alla fall en av våldtäkterna, men vittnesmål från en medåtalad ses alltid med viss skepsis. Andra vittnesmål talar för hans oskuld, och med de brister som förekommer i utredningen är det inte ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen är den ”Abdul” som begått två våldtäkter på flickan.

Läs även: Våldtäktsutredningar läggs på hög – är inte tillräckligt ”coola”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag