Våldtäktsutredningar läggs på hög – är inte tillräckligt ”coola”

Foto: Flickr
  • Torsdag 14 mar 2019 2019-03-14
E-post 376

SVERIGE SVT:s Uppdrag granskning rapporterar att antalet polisanmälningar om våldtäkter ökar, medan andelen uppklarade våldtäktsbrott sjunker. Ett av skälen kan vara att de inte anses lika ”coola” att utreda som andra typer av brott.

Knappt en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal, och Uppdrag granskning har försökt ta reda på varför uppklarningsgraden är så låg för just detta brott.

Man pratar med Barbro Jönsson, verksamhetsutvecklare på polisen i region Väst, som menar att det har med status att göra.

– Våldtäkter är av tradition ett brott som inte har ansetts som särskilt högstatus. Det kan man ju spekulera i och jag har inga sådana direkta forskningsresultat, men det är brott mot kvinnor vilket jag tror kan ha bidragit till det hela, säger hon.

– De är inte särskilt coola att utreda. Du har väldigt svårt att hålla de ifrån dig, och liknande.

Läs också: Elev kallade lärare ”hora” – polisanmäler att han blev utkastad

Barbro Jönsson menar att detta leder till att polisens resurser läggs på andra typer av brott, som skjutningar och mord.

– En våldtäkt här i Göteborg till exempel får konkurrera med den senaste skjutningen där åtta personer blev skjutna i benen. Gång på gång på gång så är det så att våldtäkterna får stå tillbaka för de här ärendena, säger hon.

Polismästaren Annika Lindroth bekräftar bilden av en intern poliskultur som gör att våldtäktsutredningarna läggs på hög.

– Om inte vi på ledningsnivå uppmärksammar de här brotten lika mycket som vi uppmärksammar skjutningar och mord, då kommer ju inte heller signalen att vara att det här är viktigt, säger hon till Uppdrag granskning.

Läs även: Heberlein: Skygglapparna måste bort om varför våldtäkterna ökar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag