Våldtäktsanklagad Aftonbladet-profil tar timeout

Foto: Nyheter Idag/Faksimil
Foto: Nyheter Idag/Faksimil
  • Onsdag 18 okt 2017 2017-10-18
E-post 334

SVERIGE Den så kallade Aftonbladet-mannen som inte mindre än fem kvinnor pekat ut för alltifrån sexuella trakasserier till våldtäkt tar timeout. Det meddelar kvällstidningens publisher Sofia Olsson Olsén i en kolumn.

Igår tog Olsson Olsén medarbetaren i försvar efter att han pekats ut som den man som våldtog medieprofilen Cissi Wallin för drygt tio år sedan. De senaste dagarna har ytterligare fyra kvinnor trätt fram och anklagat mannen för bland annat sexuella trakasserier och våldtäktsförsök. Det har gjort att Aftonbladets publisher nu ändrat sig.

”Medarbetaren har i samråd med företaget kommit fram till att ta en timeout tills vidare”, heter det istället nu.

”Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott”, kan man också läsa i kolumnen.

Det är dessutom oklart om mannen kommer få arbeta kvar på Aftonbladet.

Sofia Olsson Olsén hävdar att hennes tidning har ”nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp”. Många har de senaste dagarna varit starkt kritiska till att Aftonbladet, till synes, velat tysta ned skandalen. Kritik har även framförts av tidigare medarbetare på tidningen som anklagat den för att använda sig av dubbla måttstockar.

Aftonbladet drog sig exempelvis inte för att namnge förre finansministern Anders Borg (M) efter att han uppträtt olämpligt under en fest i somras. I veckan publicerade tidningen dessutom en artikel där en dansk medieprofil namnges och påstås ha sextrakasserat den isländska artisten Björk (Guðmundsdóttir). Påståendet görs trots att Björk själv valt att inte peka ut någon person.

Men när det var en av de egna medarbetarna som av den ena kvinnan efter den andra anklagades för allvarliga sexuella övergrepp var det tyst från Aftonbladets redaktion. Även de flesta av konkurrenterna valde att tiga. Inte förrän under onsdagen skrev exempelvis Expressen om mannen.

”Och här synliggörs den tydliga skillnaden mellan sociala medier utan ansvarig utgivare och ett etablerat mediehus med ansvarig utgivare. Som Aftonbladet är. Vi har det gemensamma pressetiska systemet med publicistiska regler att följa. Varje namnpubliceringsbeslut föregås av noggranna överväganden och resultatet är olika från fall till fall. Det ska det vara”, försvarar sig Sofia Olsson Olsén men svarar aldrig på varför tidningen inte publicerade en artikel utan att namnge någon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag