Våldtäktsmän filmade sig själva: Kallade offret för svensk och tjockis – går fortfarande fria

Foto: Faksimil från Joakim Lamottes Facebook
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post 3722

GÖTEBORG Våldtäktsmännen filmade sig själva när de våldtog en utslagen kvinna. De skrattade och kallade henne för ”svensk” och ”tjockis”. I filmen syns deras ansikten och de nämner varandra vid namn. Polisen har inte gjort någonting trots det starka bevismaterialet. Våldtäktsmännen går fortfarande fria, det rapporterar frilansjournalisten Joakim Lamotte på sin Facebook.

Under onsdagen 22 februari skrev frilansjournalisten Joakim Lamotte ett Facebookinlägg där han informerar allmänheten om att han kommit över ett filmklipp där en grov våldtäkt begås. Enligt Lamotte ska våldtäktsmännen ha filmat sig själva när de skrattandes våldtagit en kvinna samtidigt som de sagt ord som ”svensk” och ”tjockis”. Lamotte ska ha lagt ut vissa delar av filmklippet på Facebook som visade hur en utslagen kvinna blir våldtagen. Den version Lamotte lade ut på Facebook var nerklippt av honom själv, men i originalet ska gärningsmännens ansiktens synts tydligt och de ska även ha nämnt varandra vid namn. Filmen togs senare bort av Facebook.

”Filmen kommer från en upprörd mamma vars dotter fick se vad dessa killar lagt upp på snapchat tidigt på morgonen 7 januari i år. Mamman begav sig, under eftermiddagen 7 januari, till polisen i Göteborg för att göra en anmälan. Då blev hon bemött med ointresse”, skriver Joakim Lamotte på Facebook.

”Med tanke på att filmen som mamman lämnade till polisen utan tvivel visar en kvinna som blir brutalt våldtagen, bra bilder på gärningsmännens ansikten och även interiörer från ett boende som borde gå att spåra, så kan det tyckas att poliserna skulle varit eld och lågor över detta material och genast börja söka efter personerna på filmen”, fortsätter Lamotte.

Poliserna var inte eld och lågor över bevismaterialet. När mamman når polisstationen samma dag blir hon bemött av poliser som sitter och tittar på tv och äter ostbågar. Hon berättar för poliserna att hon har namnet på en av gärningsmännen och att det går att se på snapchat var han befinner sig. Någon minut senare har hon fått lämna polisstationen. En och halv månad senare har hon fortfarande inte fått höra från polisen.

När Lamotte kontaktar polisen framkommer det att ärendet är rubricerat som grov våldtäkt men att ingen börjat arbeta med fallet.

– Jag kan faktiskt inte svara på när vi börjar jobba med detta. Vi har inte personal till det just nu, säger Therese Ottosson på avdelningen för grova brott i Göteborg till Joakim Lamotte.

Lamotte frågar polisen hur det kan komma sig att de inte börjat jobba med ärendet trots att de har alla bevis de behöver.

– Ja, jag förstår att det här inte ser bra ut i allmänhetens ögon, får Lamotte som svar.

– Det är faktiskt inte klokt. Fy fasen vad vidrigt. Jag ser fortfarande att den här killen lägger upp bilder på snapchat. Han borde ju sitta i fängelse. Jag hade all information men ingen ville lyssna på mig. Här hade de kunnat göra ett snabbt gripande och identifiera killarna. Jag kan inte sluta tänka på den där kvinnan på filmen. Det är så fruktansvärt, säger mamman till Lamotte när hon får beskedet om hur svenska polisen valt att hantera ärendet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag