Våldtäktsman var minderårig – nu får han 840 000 i skadestånd

Foto: Flickr
  • Fredag 13 aug 2021 2021-08-13
E-post

MALMÖ Efter att en våldtäktsman dömts till 4,5 års fängelse visade det sig att han var under 18 år när brotten begicks. Nu ska han därför få 840 000 kronor i skadestånd från staten, rapporterar Kvällsposten.

Mannen och hans äldre bror begick två grova våldtäkter i Malmö under våren 2017. I båda fallen fördes kvinnorna bort – den ena till en källare där hon misshandlades, hotades med pistol och våldtogs.

Bröderna dömdes i tingsrätten för de grova våldtäkterna och flera andra brott till tre år och tre månaders fängelse. Den yngre av dem valde att överklaga, men fick i hovrätten sitt straff höjt till 4,5 års fängelse.

Både tingsrätten och hovrätten bedömde att mannen var vuxen när brotten begicks, och utgick då från en medicinsk åldersbedömning.

När mannen, som fått asyl i Sverige, presenterade födelsebevis från Syrien tyckte hovrätten att de hade ett lågt bevisvärde.

Högsta domstolen gjorde dock en annan bedömning. När mannen beviljades resning kom domstolen fram till att han var minderårig när brotten ägde rum.

Att mannens ålder skrivs ned innebär enligt Justitiekanslern att han fick ett för långt straff för sin ålder. Han ska därför få 840 000 kronor i skadestånd från staten.

Läs även: Välfärdsbanditerna: familjen Djordjics uppgång och fall

Läs även: SVT svarar om sin definition av rasism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag