Våldtäktsvideon, etablissemangets nya angrepp på Gamergate

"En arg blatte talar" Foto: Faksimil / Youtube
  • Torsdag 19 feb 2015 2015-02-19
E-post 116

DEBATT Tevespels-debatten i USA hårdnar och motsättningarna mellan de som vill tvinga in spelvärlden i åsiktskorridoren och de som vill se branschen utvecklas fritt även i fortsättningen verkar till synes avgrundsdjup. Det amerikanska produktionsbolaget NBC kan ha nått en ny lägstanivå när man i en episod av Law And Order: SVU porträtterar hela Gamergate-rörelsen som ett gäng sexbrottslingar. Arga blatten skriver idag om hur debatten kring TV-spelen förvandlats till ömsesidiga smutskatsningskampanjer utan någon som helst rim och reson

Law & Order: SVU gjorde nyligen ett avsnitt som handlar om Gamergate. Det sägs aldrig rätt ut att det är baserat på Gamergate, men alla som är insatta vet precis vad det handlar om. Man visar upp män med kvinnofientliga attityder medan bekanta one-liners upprepas hela tiden: ”Women in gaming. Women in gaming. Women in gaming.”

Och jag vet ärligt talat inte om jag ska känna mig förolämpad eller belåten. Först så blev jag arg över hur fruktansvärt vidrigt det är att dom smutskastar rörelsen på det här extrema viset, genom att låta två ”representanter” våldta en kvinnlig spelutvecklare på en toalett för att dom ”inte vill ha kvinnor i spelvärlden”.

Men ju mer jag kollade på avsnittet desto mer kunde jag inte låta bli att skratta arslet av mig och bli charmad av den här oavsiktliga satiren, då det är så fruktansvärt löjligt att jag inte ens tror oinsatta personer kan ta det här på allvar.

Här har man tagit ett gäng datanördar och försökt framställa dom som ISIS. Dom är utklädda i skidmasker, attackerar en spelmässa för att kidnappa en kvinnlig spelutvecklare, och sen når det en riktigt elegant högpunkt där dom skickar en video till polisen där dom.

A) Klär av den kidnappade kvinnan och ger henne en örfil.

B) Medans en ”LEVEL COMPLETED” text dånar mot skärmen till illavarslande musik, med en sådan enorm ostighet att Arnold Schwarzeneggers ”Commando” från 1985 blir svart av avundsjuka.

Om man måste nämna 80-talet i sitt försök att beskriva hur pajjigt nånting är så vet du att det är riktigt illa.

”THIS IS WHAT HAPPENS TO SLUT BITCHES WHO MESS WITH GAMERS”

Hur är det meningen att jag, som casual gamer och pro-GG, ska ta detta på allvar? För låt oss inte sockra med vem det är avsnittet är riktat emot här. Det är direkt riktat mot mig. Jag stödjer Gamergate. Jag vill inte att TV-spel ska handla om sund moral. Jag vill inte att vänster-vridna PK-feminister ska få bestämma hur TV-spel ser ut.

Stödjer jag mångfald i spelvärlden? Visst, men inte genom kvotering. Om du vill att ett spel ska ha starka kvinnoroller så bör du göra som alla andra: ge dig in i programmerar-världen och skapa ditt eget spel precis så som du själv vill se det. Försök inte skambelägga spelutvecklare och gamers för att dom gillar det du själv inte gillar. Man ska ha rätten att gilla olika.

Jag som är relativt insatt känner inte igen varken mig själv eller Gamergate-rörelsen i avsnittet som jag har sett, och därför blir det bara löjligt när man vill smutskasta mig på det här viset. Såhär extremt illa är det faktiskt inte. Låt oss göra nånting väldigt klart och tydligt här: Det absolut värsta som någon på Gamergate-sidan har gjort är dödshot. Är detta trivialt? Nej, dödshot kan vara skärrande för vissa och bör absolut tas på allvar.

Men det du aldrig någonsin får höra talas om är att anti-gamergate-sidan också har gjort sig skyldig till detta. När människor som avskyr att tänka kritiskt tittar på nyheterna och får höra att Gamergate är en hatkampanj mot kvinnor så blir det helt plötsligt väldigt lätt för dom att sätta sig på en moralisk piedestal, och då behöver man endast säga att man stödjer Gamergate för att bli hotad till livet.

På båda sidor finns en högljudd minoritet som behandlar varandra lika illa. Och det är därför Law & Order-avsnittet inte går att ta på allvar. Det är överdrivet på precis vartenda sätt som du skulle kunna tänka dig. Visserligen har så kallad ”swatting” hänt i verkligheten, så som det visas upp i avsnittet, men att det skulle vara GG-anhängare som utförde det är inte säkerställt. Det kan mycket väl ha varit vanliga 8chan-troll. Tyvärr är den sortens ”bus” inte helt ovanliga och sker mot vanliga manliga gamers också. Att försöka framställa det som något unikt mot anti-gamergate-personer är löjligt.

Det märks vad dom försöker göra, och det är patetiskt. Man tar begrepp som ”social justice warriors” och ”political correctness” och försöker svartmåla dom så att dessa termer kommer få negativa associationer i människors huvuden.

Helt vanliga människor spenderar inte så mycket tid på Reddit och Twitter nog för att lära sig vad ”social justice warrior” innebär, så när dom tittar på det här avsnittet så kommer det första stället dom hör begreppen vara från ett gäng kvinnohatande terrorister som kidnappar och våldtar spelutvecklare. Gud, jag undrar vem det är dom försöker hinta på där?

Det är meningen att våldtäkt och kidnappning ska vara hemska saker. Men här har man försökt överdriva så in i helvete för att skapa negativa associationer till Gamergate så att det bara blir ett enda stort pajjigt skämt. Jag kan ärligt talat säga att det här är ett avsnitt där jag knappast brydde mig om det skulle få ett lyckligt slut eller inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag