Våldtog sin styvdotter från fem års ålder: Pedofilskandal orsakar nyval

Alltinget i Reykjavik. Foto: Wikipedia
  • Fredag 27 okt 2017 2017-10-27
E-post 281

ISLAND Pedofilen våldtog sin styvdotter från det att hon var fem år tills dess att hon fyllde 17 år. I efterhand har den isländska statsministerns pappa försökt rentvå pedofilens anseende, något Statsministern försökt undvika att kommentera. Det blev droppen för koalitionspartierna i regeringen. Nu blir det nyval på Island. 

På söndag kommer Island återigen att gå till val. Det blir det femte valet under den senaste tioårsperioden på den politiskt turbulenta vulkanön. Det uppger Expressen. 

Island styrs av en ”center-höger-koalition” bestående av partierna Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Koalitionen vann valet för ett år sedan 29 oktober 2016. På söndag 29 oktober 2017 kommer nyval hållas.

Anledningen är en pedofilskandal som statsministern försökt dölja eftersom hans egen far är inblandad i den. Islands statsminister, Bjarni Benediktsson är son till den rika investeraren och entreprenören Benedikt Sveinsson. Sveinsson har författat ett rekommendationsbrev för en vän – som är en dömd pedofil.

På Island kan en dömd person få ett rekommendationsbrev i syfte att få sin heder återupprättad, fem år efter att man dömts. Kravet för ett rekommendationsbrev är att tre tillförlitliga personer undertecknar det varpå de också intygar att den dömde blivit rehabiliterad och ej kommer återgå till den brottsliga verkssamheten.

Statsministern informerades

Islands statsminister informerades om att hans far undertecknat ett brev i syfte att återställa hedern hos en dömd pedofil, men eftersom han inte uttalade sig i frågan och istället höll tyst, fick koalitionspartierna nog och därför blir det nyval.

Statsministerns far ville intyga för islänningarna att den dömda pedofilen inte längre är en fara för samhället. Pedofilen dömdes bland annat för att ha våldtagit sin styvdotter från det att hon var fem år tills dess att hon fyllde 17 år.

Den allmänna opinionen i samhället höll inte riktigt med Benedikt Sveinsson bedömning varpå islänningarna började protestera emot regeringen igen.

För ett år sedan fick dåvarande statsministern Sigmundur Gunnlaugsson avgå när det uppdagades att han smugglat undan pengar i  Panama i syfte att undkomma skatteplikten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag