Våldtogs under Almedalsveckan – flera toppolitiker pekas ut som våldtäktsmän

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 17 Nov 2017 2017-11-17
E-post 517

SVERIGE Ett flertal toppolitiker pekas ut som våldtäktsmän i den slutna Facebookgruppen ”I maktens korridorer”. Det skriver SVT som tagit del av vittnesmål från gruppen.

Under fredagen publicerades en artikel med rubriken ”I maktens korridorer ser vi oss över axeln” på Svenska Dagbladets hemsida. Artikeln är ett gemensamt upprop från 1 300 kvinnliga politiker som vill belysa våldtäkter och sexuella övergrepp inom politiken.

”Sexuella övertramp och övergrepp är en del av samhället, och män inom politiken är inga undantag”, skriver politikerna bakom uppropet.

I Facebookgruppen ”I maktens korridorer” berättar samtidigt kvinnor om hur de utsatts för övergrepp av toppolitiker. Bakom gruppen står miljöpartisterna Aida Bodeli och Sandra Fogelberg.

En kvinna berättar hur hon hotades med en kniv mot sin hals av en riksdagsledamot för att hon inte fick orgasm när hon hade sex med honom. En annan berättar om hur hon blev våldtagen av en 30 år äldre partimedlem under en konferens med partiet.

Flera av de övergrepp det skrivs om ska ha skett under Almedalsveckan.

En kvinna, som var minderårig vid tillfället, serverades alkohol under en tillställning i Almedalen och våldtogs senare av en förbundsstyrelseledamot. ”Jag vet att han utsatt andra tjejer för liknande saker”, skriver hon.

En annan kvinna berättar om hur hon blev upptryckt mot en husvägg under Almedalsveckan av en EU-parlamentariker som kysste hennes hals och mun. När hon sade till politikern att hon inte ville ska han ha svarat att: ”Du vill ju visst, och nu gör du som jag säger”.

Förutom Almedalsveckan ska övergreppen som kvinnorna berättat om även ha inträffat på partisammankomster och i riksdagen.

– Jag blir väldigt illa berörd av berättelserna men samtidigt väldigt stolt över systerskapet som har visats i den här gruppen, säger Sandra Fogelberg till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag