Valet var en läxa för oss – men skyll inte på valfusk

SD-valvakan. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 10 sep 2018 2018-09-10
E-post 846

BLOGG Sentio-mätningarna kom på skam och det rejält. Många av våra läsare, lite beroende på vilka man frågar, hoppades på stora SD-framgångar och att Moderaterna hämtar upp sig. Det gick okej, men inte mer.

För de av våra läsare som vill se ett starkt SD blev valresultatet både en vinst och en besvikelse. Framför allt blev det en läxa. Inget kommer gratis. Att Socialdemokraterna lyckades försvara sin position som största parti är ett trendbrott.

S har verkligen lyckas använda armbågarna i valrörelsen samtidigt som jag tror många i SD-lägret tagit ut segern i förskott. För Moderaternas del har det gått bra. Jag hade gärna sett ytterligare någon procent för M, men med tanke på förutsättningarna när Kristersson tog över är det helt klart godkänt resultat. Han förtjänar chansen att prövas som statsminister för Sverige.

För oss på Nyheter Idag är valet också en lärdom. Vi har bombat på med Sentio-mätningar, det institut som tidigare varit bäst på att pricka in SD. Den här gången blev det tvärtom och det rejält. Sista mätningen innan valet gav SD 24.0 procent och resultatet blev dramatiskt lägre.

Vad detta beror på kommer vi givetvis analysera och titta närmare på. Några faktorer tycker jag mig se redan nu som är värt att uppmärksamma. Kristdemokraterna gjorde en stark valrörelse och Ebba Busch Thor stack ut i tv-rutan. Det gav utdelning för KD och jag tror de naggade SD i kanten. Det kan förklara en del av SD-resultatet, men inte allt.

Min bedömning är att SD var inte beredda på de attacker som kom från framför allt Socialdemokraterna. Det var inte bara S som mobiliserades i valrörelsen, det var ABF, LO, Hyresgästföreningen och gud vet allt. Det var fulspel, armbågar och ren grisbrottning.

Samtidigt tror jag att SD tagit ut segern i förskott. De har vant sig vid mätningar på över 20 procent, vissa mätningar där de till och med är största parti. Jag tror inte att mätningarna varit så fel ute alls, mycket tyder på att SD har stor potential att bli riktigt stora.

Det som hände var att SD inte slogs tillräckligt i valrörelsen för sin sak. Det var inte den höga energi som SD tidigare visat. Det öppnade för att många som kunde tänka sig att rösta SD istället bestämde sig i slutet för att gynna exempelvis KD, S eller M.

Den sista Sentio-mätningen avslutades i augusti månad och jag tror att en stor del av Sverigedemokraternas ”nedgång” ägde rum sista två veckorna innan valet. Tittar vi på mediernas rubriker var det i sluttampen på valrörelsen som temperaturen ökade och som SD nästan konstant var på defensiven. Detta lyckades aldrig Sentio fånga upp – de skulle behövt göra en mätning som avslutas dagen innan valdagen.

En slutsats är att allt fler bestämmer sig dagarna innan ett val. Det är en slutsats som många andra också gör. En annan slutsats som jag tror SD-aktiva måste dra är att inget är vunnet förrän man är framme i det berömda kaklet.

Samtidigt ska det sägas att SD är det parti som vuxit mest i faktiska procentenheter. De har alla möjligheter att etablera sig långsiktigt som ett av de stora partierna och att fortsätta bli ett större parti. De som sympatiserar med SD ska verkligen inte klaga.

Och det leder oss till konspirationsteorier i sociala medier om att utfallet är ett bevis på valfusk. Det är det inte, det är inte på grund av stulna valsedlar och korrupta rösträknare som resultatet blev lägre än förväntat för SD. Och förstå mig rätt, visst har det förekommit oegentligheter – och det rapporterar vi om – men det finns inget som pekar på att det varit så omfattande att det på allvar påverkar valresultatet.

Jag förstår att många vill skylla på något när det inte riktigt gick som man tänkt sig. Men att gapa om valfusk är lika begåvat som om vänsterliberaler skyller på Ryssland och Twitter-botar ifall SD hade fått över 20 procent. Det är bara korkat och anti-intellektuellt.

Nu hoppas jag att Sverige kan forma en borgerlig regering som kan fokusera på de ekonomiska bekymmer Sverige står inför. Effekterna av migrationspolitiken de senaste tjugo åren finns kvar och de kan förvärras i nästa lågkonjunktur.

En sak vet vi, det är att lågkonjunkturen kommer och då gäller det att vara förberedd. Detta hoppas jag att både SD och Allianspartierna inser och att de för Sveriges bästa kan sitta ner, prata med varandra, och forma en ansvarsfull politik som är beredd på de mörka moln som väntar.

Framför oss kan den perfekta stormen vänta med vikande konjunktur, tvingad räntehöjning, huspriser som rasar, ökad arbetslöshet och som konsekvens ökade sociala spänningar i samhället. Detta kommer Nyheter Idag framöver lägga allt större vikt på.

Det, och mycket annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag