Väljarna rasar mot att Moderaterna låter regeringen chockhöja skatter på bensin och diesel

Nu rasar väljarna mot Alliansen när de rödgröna höjer skatten på drivmedel – tack vare Decemberöverrenskommelsen. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Facebook / CC Hans Berggren
  • Lördag 28 mar 2015 2015-03-28
E-post 1068

SVERIGE Regeringen har meddelat att de nu höjer skatt på drivmedel som bensin och diesel. Samtidigt finns en majoritet i riksdagen som vill stoppa en sådan höjning. – Alliansen har lagt sig platt för regeringen genom Decemberöverrenskommelsen, säger Josef Fransson (SD).

Den rödgröna regeringen har meddelat att en skattehöjning på drivmedel som bensin och diesel är att vänta. Exempelvis väntas bensinpriset öka med 55 öre, skriver Dagens Industri. Beskedet har väckt kraftiga reaktioner i sociala medier och nu rasar väljare på Moderaternas Facebooksida. Bakgrunden till missnöjet beror på Decemberöverrenskommelsen som i praktiken betyder att Allianspartierna lovat att inte rösta emot regeringens budget.

– Alliansen gör bort sig! Allt detta beror på att ni lät S+MP regera och att ni la er platt i DÖ.., lyder en av kommentarerna på Moderaternas Facebooksida.

– Vilka är det egentligen som sviker? Bryt decemberöverkommelsen!, skriver en annan missnöjd väljare.

Riksdagsmajoritet emot förslaget som slår mot småföretagare och landsbygd

Samtidigt finns en klar majoritet emot förslaget om en skattehöjning på drivmedel. Allianspartierna skulle kunna fälla förslaget tillsammans med Sverigedemokraterna, men efter överrenskommelsen i December 2014 har de fyra borgerliga partierna lovat att släppa fram de rödgrönas budget. Nyheter Idag har talat med Josef Fransson, Sverigedemokraternas näringspolitiske talesman.

– Vi vill definitivt inte höja skatten på drivmedel, snarare är vår långsiktiga ambition att sänka densamma. Den nu föreslagna skattehöjningen slår hårt mot landsbygden och särskilt hårt mot de som behöver bilen för att ta sig till jobbet, säger Fransson till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har tidigare berättat om mjölkbonden Lars Gård från Säffle, en mjölkbonde som riskerar att bli tvungen att lägga ner sin verksamhet. Han berättade att höga skatter på exempelvis drivmedel slår mycket hårt mot hans verksamhet och en ytterligare höjning skulle kunna bli dråpslaget som tvingar honom, och många andra småföretagare, att lägga ner sin verksamhet.

Många småföretagare, jordbrukare och liknande verksamheter kommer få det ännu tuffare nu. Det finns egentligen en majoritet för att stoppa den här höjningen i riksdagen, men Alliansen har lagt sig platt för Regeringen genom Decemberöverrenskommelsen, avslutar Fransson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag