Väljarnas dom mot AKB: Halverat förtroende på ett år

Anna Kinberg Batra. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 22 jun 2017 2017-06-22
E-post 170

STOCKHOLM På ett år har förtroendet för Anna Kinberg Batra nästan halverats, visar senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos. Samtidigt har väljarstödet för Centerpartiet fördubblats och Annie Lööf är i dagsläget den partiledare som erhåller störst förtroende bland väljarna. 

Förtroendet för moderatledaren Anna Kinberg Batra rasar enligt DN/Ipsos senaste opinionsmätning. Endast 21 procent av de tillfrågade uppger att de har förtroende för Kinberg Batra. En nära halvering från de 40 procent som moderatledaren erhöll för ett år sedan.

Mätning kommer endast tre veckor efter att Kinberg Batra höll presskonferens på partihögkvarteret på Blasieholmen angående Moderaternas fallande opinionssiffror.

Stödet för Kinberg Batra är även svagt bland Moderaternas egna sympatisörer. Av de tillfrågade M-väljarna uppger 41 procent att de inte har förtroende för Kinberg Batras ledarskap.

– Det är det kraftigaste tapp som vi har sett sedan mätningarna inleddes år 2000. Ingen partiledare har haft en motsvarande utveckling på ett år, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till Dagens Nyheter.

Kinberg Batras förtroende ligger parallellt med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. De två partiledarna ligger nu på delad femteplats om väljarnas förtroende.

Någon som däremot gått framåt kraftigt i opinionen är centerledaren Annie Lööf. I dagsläget är hon den populäraste partiledaren och erhåller ett förtroende på 41 procent av väljarkåren. Även internt är Lööfs ställning stark och 92 procent av C-väljarna har förtroende för henne.

Centerpartiet som helhet har gått mycket starkt framåt. Under tiden som Moderaternas väljarstöd rasat har Centerpartiets fördubblats.

– Styrkeförhållandet inom alliansen och mellan dess partiledare har helt förändrats på ett år. Det har märkts under våren att när de förhandlar så får inte Moderaterna igenom sin vilja på samma sätt längre, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag