Väljarstödet för konservativa partier lika stort som för moderaterna

Jimmie Åkesson under ett tal på Södermalm. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 24 apr 2015 2015-04-24
E-post 170

SVERIGE Enligt en ny väljarundersökning som genomförts av marknadsundersökningsföretaget Yougov har de konservativa partierna i Sverige nu lika stort väljarstöd som Moderaterna.

I en ny väljarundersökning från Yugov, publicerad i tidningen Metro, fortsätter Stefan Löfvéns socialdemokrater att backa. Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar lätt medan Kristdemokraterna åter igen faller ur riksdagen.

De båda konservativa partierna i riksdagen, SD och KD, har dock ett gemensamt väljarstöd lika stort som moderaternas dito, trots att KD minskat sedan Yougovs förra undersökning.

Sverigedemokraterna växer dock,trots krisen i SDU. Partiet ökar från 18,5 procent till 19,5 procent, en siffra som placerar dem på armlängds avstånd från moderaterna.

Det väljarmissnöje med de två maktpartierna som inför valet 2014 stärkte SD verkar vara konstant.

– S och M är ju rätt stora partier och successivt kommer de då vara viktiga före detta-grupper i SD. Det blir en mix i partisympatigruppen för SD som är lite spännande och nu ska partiledningen försöka få ihop dem, förklarar statsvetaren Jonas Hinnfors för Metro.

Socialdemokraterna tappar

Från förra månadens 29,1 procent tappar socialdemokraterna nu 2,9 procent och landar på det sämsta resultatet sedan valet ifjol, nämligen 26,2 procent.

Till Metro uppger dock Jonas Hinnfors att utvecklingen i själva verket är normal.

– Det är vanligt att det är svårt för regeringspartier att lyfta i opinionen efter ett val och mätningen bekräftar den bilden. Det här är en relativt normal utveckling, förklarar han.

Trots decemberöverenskommelsen och medias fokus på densamma verkar ingen av de inblandade parterna drabbats av den i någon drastisk utsträckning. I stället fortsätter vänsterpartierna utgöra det största blocket i riksdagen, där alliansen ligger efter till följd av kristdemokraternas bortfall. Om riksdagsspärren dock skulle sänkas en procentenhet skulle de båda blocken bli jämnstora.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag