”Välkommen till Finland Nordea” – glädje i grannlandet över storbankens Sverigeflykt

Finansminister Petteri Orpo är nöjd. Foto: EPP/Skärmdump
Finansminister Petteri Orpo är nöjd. Foto: EPP/Skärmdump
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 305

FINLAND Beskedet om att Nordea flyttar till Finland tas emot med glädje i vårt nordiska grannland. Det rapporterar bland annat den svenskspråkiga grenen av det statliga mediebolaget Yle.

– Naturligtvis är det här en välkommen nyhet, säger statsminister Juha Sipilä till en skara journalister utanför sitt residens villa Bjälbo under kvällen.

Finansminister Petteri Orpo twittrar ut sin glädje över att en av Sveriges största skattebetalare nu flyttar till Finland.

”Välkommen till Finland” twittrar han på såväl engelska som finska. Han konstaterar dessutom att det är landets medlemskap i EU:s bankunion som lockar över Nordea till Finland.

Analytiker förklarar att bankunionen ger Nordea en stabilitet som storbanken saknar i Sverige. Anledningen är att bankunionen innebär att alla medlemsstater måste följa samma regelverk och att ingen stat på eget bevåg plötsligt kan införa egna skatter eller avgifter för bankerna.

Den rödgröna regeringens hot om att införa nya finansskatter eller höja den så kallade resolutionsavgiften för att fylla statskassan med pengar har oroat Nordea. Nu slipper banken den oron.

Nordea räknar med att spara en miljard euro eller ännu mer i och med flytten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag