Välkommen till Nyheter Idag PLUS

Nyheter Idag har även fräschat upp logotypen när vi ändå håller på.
  • Torsdag 16 jun 2016 2016-06-16
E-post 475

Under våren 2016 har en helt ny design utvecklats med helt nya funktioner för att förbättra användarupplevelsen för dig som läsare. Den största förändringen är att vi nu även erbjuder PLUS-prenumerationer, alltså artiklar bakom betalvägg. Med en betalvägg kan Nyheter Idag hitta bättre ekonomiska förutsättningar för att gräva ännu djupare i aktuella samhällsfrågor.

Nyheter Idag startade som ett hobbyprojekt av Chang Frick och Jakob Bergman. Under tidens gång har ett antal personer hjälpt till på olika sätt med att skapa innehållet på den sajt du läser. Med tiden har vi kommit att bli allt mer delaktiga i det vardagliga nyhetsflödet – inte sällan med egna avslöjanden som satt avtryck i den svenska samhällsdebatten.

Mycket har också kunnat bli bättre på Nyheter Idag. Den förra designen kunde många gånger lämna en del att önska och den var inte alltid helt optimal för alla mobiltelefoner och surfplattor. Det har inte heller varit en jämn uppdateringstakt på sajten vilket till stor del varit en konsekvens av att projektet drivits på ideell basis.

Trots bristerna har våra läsare uppskattat det vi gör och det har utan tvekan funnits en stor efterfrågan på våra nischade nyheter och bevakning av samhället. Nu tar Nyheter Idag nästa steg för att med tiden kunna bli ännu bättre.

– Vi skyndar långsamt så att säga. Det viktigaste just nu är att vi måste bli fler medarbetare och för det krävs ekonomi. Där kan läsarna göra en stor skillnad, att bli prenumerant kostar inga stora pengar men samtidigt gör pengarna stor nytta. Bra journalistik kostar, så är det, säger Chang Frick på Nyheter Idag.

En helårsprenumeration kostar 582 kronor, vilket motsvarar 48,50 kronor i månaden. Som prenumerant kan du välja att antingen betala varje halvår, vilket då blir 291 kronor eller på helåret. Det finns även ett tredje erbjudande där man får prova på PLUS-tjänsten i 14 dagar helt gratis. Är man nöjd med tjänsten behöver man inte göra någonting, en prenumeration startar då automatiskt om 6 månader efter att provperioden löpt ut. Är man missnöjd kan man avbryta prenumerationen inom de 14 dagarna utan att det kostat någonting.

– Till en början kommer det säkert vara tunnsått med PLUS-artiklar. Det här är lite nytt för oss också. Men våra läsare vet att vi har förmågan att leverera kioskvältare, det tror jag vi har visat många gånger – inte minst när vi satte sexövergreppen i Kungsträdgården på agendan. Ambitionen är att satsa stenhårt på fler liknande avslöjanden.

– Att teckna upp sig som prenumerant ger dig en månadskostnad som motsvarar en öl på en billig krog. Jag tror läsarna själva kan gissa var pengarna gör störst nytta, även om det förstås inte är något fel i att köpa öl för pengarna.

Vad för journalistik kommer pengarna användas till?

– Det kommer i huvudsak användas till att borra djupare i aktuella samhällsfrågor. Det finns hur mycket som helst som inte rapporteras i andra medier men som samtidigt har stor betydelse i människors vardag. Vår ambition är att leva upp till devisen ”publish and be damned”, något vi lyckats bra med hittills.

Nyheter Idag kommer fortsatt ägna stort fokus åt politik med mycket eget material. Det kan vara intervjuer med makthavare, granskningar och rena avslöjanden. En annan ambition är även att granska myndigheter och hur skattepengar används, ett arbete som är tidsödande men samtidigt är viktigt för samhällsdebatten.

Pengarna som kommer in på PLUS-prenumerationer kommer i första hand användas till att försöka anställa fler journalister. Den största bromsklossen idag är bristen på duktiga människor som kan hitta relevanta nyheter.

– Jag räknade lite snabbt på det, får vi ihop 1500 prenumeranter så har vi utan tvekan råd att anställa en journalist på heltid. Det skulle göra en stor skillnad. Får vi ihop 3000 prenumeranter kan vi anställa två journalister och så vidare. Och då har jag räknat med en rejäl lönekostnad, så det finns ju lite marginaler att ta på.

Vill du stödja Nyheter Idag och hjälpa oss att bli ännu bättre kan du teckna en PLUS-prenumeration här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag