Valobservatörer på plats: ”Kan markera ännu ett steg i Somalilands demokratiska utveckling”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 11 Nov 2017 2017-11-11
E-post 54

HARGEISA 60 valobservatörer, från 27 olika länder, är på plats för att bevaka valet i Somaliland. Dr Miachel Walls , chef för de internationella valobservatörerna, hoppas få se en lugn och fredlig valdag ”som kan markera ännu ett steg i Somalilands demokratiska utveckling”.

De internationella valobservatörerna har precis avslutat sin presskonferens i Hargeisa. Nyheter Idag är på plats.

Totalt rör det sig om 60 valobservatörer, från 27 olika länder, som är på plats. Observatörerna kommer spridas ut på sex olika regioner i landet.

– Förberedelserna för det här valet har varit intensiva och vi uppskattar verkligen den ovärderliga hjälp vi erhållit från våra somaliändska finansiärer och den brittiska regeringen som bidragit ekonomiskt för detta ändamål. Nu när vi ser  hur det hårda arbetet bär frukt hoppas vi få se en lugn och fredlig valdag som kan markera ännu ett steg i Somalilands demokratiska utveckling, säger Dr Michael Walls, chefs för de internationella valobservatörerna, EOM.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat kommer också iris-scanning användas för att identifiera väljare. Det är första gången den sortens avancerande identifieringsteknik används i ett afrikanskt val.

LÄS ÄVEN: Valkampanjerna avslutas i Somaliland

Valobservatörernas arbete kommer fortsätta in på första halvan av 2018. De flesta lämnar landet den 16 november men ett fåtal kommer fortsatt befinna sig på plats för att analysera perioden efter valet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag