Valueguard: Bostadspriserna sjunker

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 13 okt 2017 2017-10-13
E-post

SVERIGE Bostadspriserna sjunker på bred front i Sverige, enligt Valueguards bostadsprisindex. 

Bostadspriserna sjunker i Sverige, på bred front, enligt Valueguards bostadsprisindex. 

Den senaste månaden har bostadspriserna för såväl bostadsrätter som villor fallit på bred front. Priset på bostadsrätter i Sverige har, under senaste månaden, gått ner 1,9 procent. Priset på bostadsrätter i Stockholm har gått ner med 2,2 procent, motsvarande nedgång för bostadsrätterna i Göteborg och Malmö är 1,9 respektive 1,4 procent.

Prisnedgången för villor i hela landet, under senaste månaden, ligger på 1,3 procent, för Stockholm 1,4 procent, för Göteborg 1,8 procent och för Malmö 1,8 procent.

De senaste tre månaderna visar dock en prisuppgång, på bostadsrätter, med 0,5 procent och det senaste året har priserna ökat med 6,7 procent.

Det produceras många nya lägenheter i Sverige, med tämligen höga priser, något som leder till en trögare på bostadsmarknad.

”Dessutom gör ett större utbud att köparna faktiskt ändrar sitt beteende när de inte behöver stressa fram ett köp på samma sätt av rädsla för att inte hitta en ny bostad. Båda dessa effekter tenderar att öka utbudet ytterligare”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling, rapporterar Dagens Industri.

Trots att utbudet av villor inte är lika stort som utbudet av nyproducerade lägenheter sprider sig osäkerheten, som råder på bostadsrättsmarknaden, till villamarknaden. Detta eftersom en stor andel av de som önskar köpa villa är beroende av att få sin lägenhet såld för att kunna finansiera det nya köpet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag