Van der Heeg: Folkuppror och ryggdunkande politiker i Houellebecqs nya

Foto: Silvina Frydlewsky/Privat
  • Tisdag 8 jan 2019 2019-01-08
E-post 174

Michel Houellebecq, författaren till ”Underkastelse”, en bok om hur ett islamistiskt parti tar makten i Frankrike, är tillbaka med en ny bok. Den här gången handlar det om protester som börjar på den franska landsbygden, människor som slåss med polisen. Men det är också en betraktelse om politiker som bryr sig mer om ryggdunkar på sociala medier än att ta ansvar för landet, betongkloss-arkitektur och hur samhället delats upp i Anywheres och Somewheres, skriver Erik van der Heeg.

Efter att den franske författaren Michel Houellebecqs sjunde roman, ”Sérotonine”, släppts strax efter nyår kan man konstatera att hans rykte som den internationella samtidslitteraturens stora orakel har bekräftats. Den här gången har Houellebecq lyckats fånga den desillusionerade atmosfär som frambringat proteströrelsen ”De gula västarna” redan innan den överhuvudtaget uppstod.

När ”Plattform” släpptes 2001, vars slutscen utgörs av ett bestialiskt islamistiskt terrordåd, skedde detta en vecka innan Al Qaidas 11 septemberattack mot New York och Washington. När ”Underkastelse” gavs ut 2015, en roman om hur ett islamistiskt parti kommer till makten i Frankrike, framhjälpt av franska vänsterpolitiker och borgerliga liberaler, som mest av allt oroar sig för ”växande främlingsfientliga krafter”, så skedde detta samma dag som det brutala islamistiska attentatet mot veckotidningen ”Charlie Hébdo”, där tolv journalister, varav en var författarens gode vän, mördades.

Det har varit ett stort hysch-hysch kring hans senaste roman. Titel och handling har varit en djupt förborgad hemlighet in i det sista och författaren har iakttagit fullständig medietystnad kring sitt nya projekt. Detta har dock inte hindrat hans förlag från att tro på boken, de har tryckt upp en förstaupplaga på 320.000 exemplar och flera länder står i kö för att ge ut översättningar i jätteupplagor å det skyndsammaste.

Och förlaget tar nog ingen risk. Michel Houellebecq är något så otidsenligt som en författare där en ny bok generar svallvågor inom såväl den litterära, som den politiska världen. Sådana författare – som Albert Camus eller Simone de Beauvoir – finns det knappast längre. Houellebecq är den siste som kan tävla med släppandet av en ny iPhone när det gäller mediahype och samtidigt bli en normerande referenspunkt i den politiska och kulturella debatten.

Så vad har han kokat ihop åt oss den här gången? Tillåt mig presentera Florent-Claude Labrouste, 46 år gammal, anställd vid det franska jordbruksdepartementet och plågad av oförklarliga attacker av depression.

I sitt arbete redigerar han skrivelser och rapporter som skall användas vid departementets mardrömslika förhandlingar med EU-byråkratin i Bryssel. Det är en person som inte kan låta bli spriten, som inte kan låta bli att hetsa upp sig över alla heta tonårstjejer som han ser på stan, som aldrig sorterar soporna, som för en ojämn kamp mot det moderna samhällets alla rökförbud (han har dock blivit expert på att sabotera rökdetektorer i offentliga miljöer), men som också är en stor djurvän.

Han bor i staden men drömmer om landsbygden. Han är tillsammans med en kvinna men är ständigt irriterad, eftersom hon tillbringar på tok för lång tid inne på badrummet med sina olika krämer. De varken talar eller älskar med varandra längre. De är bosatta i den brutalmodernistiska stadsdelen Beaugrenelle i Paris 15:e arrondissement, närmare bestämt på 29:e våningen i höghuset ”Totem” (som finns på riktigt). Alla som var emot byggandet av ”Nobel Center” på Blasieholmen eller känner sig tveksamma till den moderna arkitekturens betongklossar och förfulning av stadslandskapet kommer att upptäcka en själsfrände i Florent-Claude.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag