Vanligt att kriminella migranter har falska identiteter enligt polis

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 jan 2020 2020-01-16
E-post 2402

Det är vanligt att kriminella migranter använder falska identiteter i kontakt med myndigheter. SVT uppmärksammar fyra fall, och enligt en gruppchef inom gränspolisen är det ”mer regel än undantag att man har en ny identitet för varje land man kommer till”.

Igår skrev Nyheter Idag om den algeriske rånaren och åldersbedragaren Anwar Auni, som har använt minst sju olika identiteter i tre länder inklusive Sverige, något SVT var först med att uppmärksamma.

SVT uppmärksammar även tre andra fall där utländska kriminella använt flera identiteter i Sverige och andra länder i Europa.

Läs även: Åldersbedragaren Anwar hade sju identiteter – döms för grova stölder och rån

Det handlar om en kvinna i 50-årsåldern som förra året dömdes till fängelse för grova stölder mot äldre personer i butiker.

Kvinnan hävdade att hon aldrig varit i Sverige tidigare – men det framkom under utredningen att hon dömts för liknande brottslighet i samma butik men under annat namn år 2012. Kvinnan knöts även till 15 andra identiteter i stöldutredningar i flera europeiska länder.

En annan man utvisades från Sverige redan 2010, men har återvänt och begått brott under nya identiteter. Mannen ska ha använt 15 olika identiteter i de nordiska länderna och har utvisats flera gånger, senast 2016 efter en dom i Falu tingsrätt på fyra månaders fängelse för flera brott.

En 24-årig man som 2019 dömdes till åtta månaders fängelse och utvisning för bland annat misshandel, försök till grov stöld och hot mot tjänsteman hade tre identiteter med olika medborgarskap i Sverige. Mannen hade dessutom fem olika identiteter i  i Danmark, Nederländerna och Tyskland.

Läs även: Bodde redan i Sverige med familj och uppehållstillstånd – fick asyl som ensamkommande barn under falsk identitet

– Det är deras modus: att komma undan lagföring genom att bygga olika identiteter och inte gärna bli fotograferade, säger Christian Frödén, gruppchef för gränspolisens ensamkommandegrupp, till SVT Nyheter.

Frödén har arbetat mycket med unga migranter i Stockholm, framförallt från Marocko, och enligt honom är det vanligt att uppge fler identiteter i kontakt med myndigheter.

– Det är mer regel än undantag att man har en ny identitet för varje land man kommer till, säger Frödén till SVT.

Läs även: Åldersbedragare avslöjad på skola i England: ”Han var 25 år och gift med två barn”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag