Vänster rasar mot Jan-Emanuel: ”Letar sig svettiga efter någonting att hata på”

Bild: Faksimil Youtube
  • Fredag 18 dec 2020 2020-12-18
E-post

Jan-Emanuel Johanssons uttalande i  om utländska flaggor på studentflak får hård kritik från vänstern. Uttalandet kom i Henrik Jönssons Youtube-sändning ”Sverige-Samtal” med Johansson och moderatledaren Ulf Kristersson under en diskussion om tacksamhet. Johansson säger till Nyheter Idag att vänstern ”letar sig svettiga efter någonting att hata på i samtalet”, och att det hela var frågan om en liten detalj i ett viktigare större samtal.

Det är under ett resonemang om att känna tacksamhet som Jan-Emanuel Johansson ryter till mot utländska flaggor på studentflak i Sverige.

– Men hörru, vem tror du har pröjsat din utbildning? Den där flaggan har ingenting, du ska tacka Sverige, du ska tacka systemet, säger Johansson i Youtubesändningen och fortsätter:

– Och bara då när du känner att du kan vara tacksam mot samhället, så kommer du också känna dig som en del av det.

Uttalandet väckte starka reaktioner bland många av vänsterns toppnamn. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson känner sig manad att ta upp det hon kallar ”Jan Emanuels rassetugg” när hon kommenterar Ola Spännars orelaterade kritik mot SD.

Ale Esbati (V) skriver att ”det här var ju rätt jävla vidrigt”.

Lorentz Tovatt undrar varför Kristersson ”humar med i denna rasism”.

Komikern Dilan Apak, med uppdrag för SR och SVT, skriver att hon ej var ”redo för detta hat”.

–  Jag kan inte säga att det här för mig är en jättestor fråga. Det här var en passus i en politisk samtal som faktiskt hade ganska många viktiga poänger. Det är lite humor i hur man lyckats ducka hela samtalets essens för att några vänsterknasiga ska hitta något litet som de kan hata på, säger Johansson till Nyheter Idag och fortsätter:

–  Vi använder de här samtalen för att få folk att komma närmare varandra, att visa respekt för varandra och lyssna på varandra. Min övertygelse är att man tjänar på att låta människor komma närmare varandra. Att politiska motståndare inte ska bli politiska fiender.

– Det är precis tvärtemot vad vänsterhatarna vill ha. Deras syre är just konflikterna och hatet. De letar sig svettiga efter någonting att hata på i samtalet. Och jag är ganska tydlig med att det här är en löjlig grej, jag annonserar till och med att det här är något oväsentligt.

–  Men det som är viktigt, det som ligger bakom den här diskussionen, det är känslan av tacksamhet. Vänstern är livrädda för det. För allting ska vara gratis, och det finns inga gränser. Det blir hotfullt att känna tacksamhet, framförallt till Sverige, och framförallt om det förknippas med en fana. För av någon outgrundlig anledning är man rädd för fanan, att den symboliserar något ondskefullt.

Ska man verkligen vara tacksam för det som betalas med skattemedel? Det är ju föräldrarnas skattemedel som betalar skolorna, och när man själv blir äldre betalar man skatt för nästa generation.

– Alla de som betalar skatt är samhället. Samhället är inte mer än människorna som försörjer samhället, som bidrar till samhället. Samhället är en människokonstruktion. Men den tacksamhet vi alla ska ha för den välfärd som den här verksamheten genererar, som folkhemmet genererar, är ju just mot de generationer som varit före.

– De personer som genomgått umbäranden, som på riktigt har krigat, betalat stenhårt för att få samhället att rulla runt. Och symbolen för det svenska samhället, symbolen för det land som vi tillsammans har byggt upp, är den svenska fanan.

Se hela samtalet mellan Henrik Jönsson, Jan-Emanuel Johansson och Ulf Kristersson här:

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag