Vänsterextremist åtalas för vapengömman i Taberg

Industriområdet där en del av vapnen återfanns, samt exempel på en AR-15 och en AR-10.
  • Onsdag 24 apr 2019 2019-04-24
E-post 507

JÖNKÖPING Idag åtalas en man med tydliga kopplingar till den vänsterextrema miljön för att ha innehaft inte mindre än fem vapen av typen AR-15, den mest populära vapentypen vid masskjutningar utanför det militära, samt hundratals patroner och tio magasin.

Det var i början av juni förra året som ett par inbrottstjuvar tog sig in i en förvaringscontainer på ett industriområde i Taberg söder om Jönköping. Till sin förvåning fann de vapendelar och bland annat peruker och poliskläder. Då kontaktade de själva polis.

Idag åtalas en man i 30-årsåldern för synnerligen grovt vapenbrott. I en väska som polisen fann på platsen fanns ett fullt funktionsdugligt halvautomatiskt gevär av typen AR-15 samt magasin och patroner till vapnet. I containern och på annan plats i Taberg återfanns flertalet delar till AR-15 som skulle kunna sättas ihop till ytterligare fyra kompletta vapen. AR-15 är en vapentyp som använts i många masskjutningar, inklusive den i Las Vegas 2017 i vilken 58 människor miste livet och 422 personer skadades, samt vid moskéattacken i Nya Zeeland där 50 personer dog och lika många skadades.

Dessutom anträffades delar till ett gevär av typen AR-10, som är av gröver kaliber. Vapendelarna skall ha beställts från utlandet och förts in i Sverige där ett av dem, av typen AR-15, har satts ihop och underbeslaget borrats upp vilket gjort vapnet funktionsdugligt. Kriminalteknikerna har även kunnat visa att geväret provskjutits.

I containern fanns också en maskin och material för framställning av ammunition. Totalt har polisen beslagtagit 204 patroner och tio magasin med utrymme för 30 patroner.

Utredningen har inte kunnat fastslå vad vapnen skulle användas till, men den åtalade mannen har kopplingar till den vänsterextrema miljön.

– Utredningen ger starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, vilket är en av anledningarna till att jag anser att brottet bör bedömas som synnerligen grovt. För att inte föregripa prövningen i domstol avser jag inte att gå in på några närmare detaljer kring detta för närvarande, säger kammaråklagare Petra Schöniger i ett pressmeddelande.

I åtalet motiveras brottsrubriceringen synnerligen grovt vapenbrott med att ”det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning.” Enligt polis skall han ha deltagit bland annat vid de våldsamma motdemonstrationerna den 1 maj 2014 då nynazistiska Svenskarnas parti tågade genom Jönköping.

Den åtalade mannen nekar till anklagelserna och menar att det är en annan person som har disponerat containern.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt är planerad att inledas den 2 maj.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag