Vänsterextremister hotade allianspolitiker under rättegång i Stockholm

Foto: Mattias Albinsson/Twitter
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 577

STOCKHOLM En ung man som ville besöka en rättegång mot ett antal våldsmisstänkta vänsterextremister blev i förrgår hotad inne på Stockholms tingsrätt. – Det var en otroligt obehaglig stämning, säger han till Nyheter Idag.

Den unge mannen är politiskt aktiv i ett av de riksdagspartier som ingår i Alliansen och ville, som en del av sitt samhällsintresse, i tisdags besöka en pågående rättegång mot ett drygt dussintal vänsterextremister. Vänsterextremisterna åtalas för bland annat grov misshandel, misshandel och våldsamt upplopp i samband med en demonstration som Svenskarnas Parti höll i september förra året.

– Under pausen var jag ensam i åhörarsalen och då kom det in två män som frågade vad jag gjorde där, vem jag var och om jag var nazist. När jag svarade att jag inte var nazist så sade de att jag i alla fall tillhör ett alliansparti, berättar han.

– Jag sa att jag som liberal tror på alla människors lika rätt och värde och då blev jag tillsagd att passa mig jävligt noga.

Mannen, som önskar vara anonym av hänsyn till sin egen och sin familjs säkerhet, lämnade då tingsrätten.

– Jag upplevde det som att det var väldigt nära att det skulle bli fysiskt, säger han.

– Det var en otroligt obehaglig stämning i situationen. Om inte jag hade gått på en sådan defensiv som jag gjorde och utelämnat detaljer om mig och vem jag är så tror jag absolut att det hade kunnat hända något mer allvarligt.

Den unge politikern säger till Nyheter Idag att han aldrig kommer våga gå på en liknande rättegång i framtiden.

– Nej, absolut inte.

Under onsdagen polisanmälde den unge politikern händelsen och på Stockholmspolisen bekräftar poliskommissarie Carl-Gustaf Wrangel att en anmälan upprättats.

– Ja, det finns det. Någonting mer du vill veta? Den är nedlagd direkt, omedelbart, säger Wrangel och fortsätter:

– Den upprättades igår 14:34 och avskrevs igår. Förundersökning inleds inte, det är uppenbart att brottet inte går att utreda.

Han kan däremot inte svara på varför polisen inte gått vidare med en förundersökning.

– Det får du fråga förundersökningsledaren, den som tog beslutet, det har jag ingen aning om.

Under torsdagen berättar politikern för Nyheter Idag att det ska ha hänt fler saker efter tisdagens händelser på Stockholms tingsrätt. Han vill däremot inte gå in på vad det är för något han utsatts för.

– Nu har det varit ytterligare händelser efter det här som gör att jag inte vill gå in på detaljerna mer, säger han.

Den unge allianspolitikern var dock inte den ende som hotades under rättegången i tisdags. Även en grupp juridikstudenter, som var där i studiesyfte, hotades av AFA, skriver Svenska Dagbladets journalist Per Gudmundson på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag