Vänsterledaren Dadgostars hot mot Löfven: ”Vårt misstroendelöfte kommer att ligga kvar”

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Söndag 6 Dec 2020 2020-12-06
E-post 401

STOCKHOLM Nytillträdda partiledaren för Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar upprepar hotet om att försöka avsätta statsminister Stefan Löfven (S). Det är den pågående LAS-utredningens öde och förändringarna i arbetsrätten som partiet inte kan acceptera. – Vi vet fortfarande inte var den här processen kommer att sluta och vårt misstroendelöfte kommer att ligga kvar under hela den här tiden, säger Dadgostar till Sveriges Radio. I inslaget kallar Sveriges Radio förändringarna för ”försämringar”.

Beslutet om att behålla hotet om misstroende mot Stefan Löfven och regeringen togs av Vänsterpartiets partistyrelse på lördagen. Skälet är den LAS-utredning som regeringen tagit fram och dess framtida öde.

– Regeringen kan inte gå fram med en lagstiftning som helt struntar i stora delar av Sveriges löntagare, säger Dadgostar till Sveriges Radio.

I LAS-utredningen, som är en del av Januaripartiernas (C, L, MP och S) avtal, föreslås bland annat att alla företag får rätt att undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägning.

KD, M och SD har tidigare flaggat för att man kommer att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven oberoende vilken fråga det gäller. Partierna har samtidigt ifrågasatt V:s vilja att sjösätta ett misstroende.

– Så mycket mumlande har jag inte hört sen frågan väcktes. Det är uppenbart att man inte tänker sätta sitt hot till verket, sade Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet efter partiledardebatten.

– Fegar ur, sågade Ebba Busch (KD).

I Sveriges Radios inslag påstås det att föreslagna förändringarna i arbetsrätten är ”försämringar”.

– Vänsterpartiets hot om att fälla Stefan Löfven om försämringar på arbetsrätten ligger kvar, säger reportern i inslaget.

Något som den ena parten i LAS-förhandlingarna – de fackliga organisationerna – håller med om. Motparten – arbetsgivarna – ser förändringarna som ”förbättringar”.

Sveriges Radio uppger på sin hemsida att ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”

I en debattartikel i Expressen skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö och programdirektören Björn Löfdahl att ”det demokratiska samhället [mår] bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare (…)”

De skriver också:

”Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag