Vänsterledaren Dadgostars hot mot Löfven: ”Vårt misstroendelöfte kommer att ligga kvar”

STOCKHOLM Nytillträdda partiledaren för Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar upprepar hotet om att försöka avsätta statsminister Stefan Löfven (S). Det är den pågående LAS-utredningens öde och förändringarna i arbetsrätten som partiet inte kan acceptera. – Vi vet fortfarande inte var den här processen kommer att sluta och vårt misstroendelöfte kommer att ligga kvar under hela den här tiden, säger Dadgostar till Sveriges Radio. I inslaget kallar Sveriges Radio förändringarna för ”försämringar”.
Beslutet om att behålla hotet om misstroende mot Stefan Löfven och regeringen togs av Vänsterpartiets partistyrelse på lördagen. Skälet är den LAS-utredning som regeringen tagit fram och dess framtida öde.
– Regeringen kan inte gå fram med en lagstiftning som helt struntar i stora delar av Sveriges löntagare, säger Dadgostar till Sveriges Radio.
I LAS-utredningen, som är en del av Januaripartiernas (C, L, MP och S) avtal, föreslås bland annat att alla företag får rätt att undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägning.
KD, M och SD har tidigare flaggat för att man kommer att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven oberoende vilken fråga det gäller. Partierna har samtidigt ifrågasatt V:s vilja att sjösätta ett misstroende.
– Så mycket mumlande har jag inte hört sen frågan väcktes. Det är uppenbart att man inte tänker sätta sitt hot till verket, sade Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet efter partiledardebatten.
– Fegar ur, sågade Ebba Busch (KD).
I Sveriges Radios inslag påstås det att föreslagna förändringarna i arbetsrätten är ”försämringar”.
– Vänsterpartiets hot om att fälla Stefan Löfven om försämringar på arbetsrätten ligger kvar, säger reportern i inslaget.
Något som den ena parten i LAS-förhandlingarna – de fackliga organisationerna – håller med om. Motparten – arbetsgivarna – ser förändringarna som ”förbättringar”.
Sveriges Radio uppger på sin hemsida att ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”
I en debattartikel i Expressen skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö och programdirektören Björn Löfdahl att ”det demokratiska samhället [mår] bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare (…)”
De skriver också:
”Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka.”