”Vänsterliberal smörja” Jimmie Åkesson sågar P3 i direktsändning

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 1229

STOCKHOLM När det var Jimmie Åkessons tur att intervjuas av P3:s Morgonpasset på onsdagen inledde han med att såga hela kanalen. – Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja, sade Åkesson.

Efter den inledningen så fortsatte programledarna Kodjo Akolor, Kalle Berg och Hanna Hellquist med att ställa frågor under en knapp timme till Jimmie Åkesson. Bland annat ville Kodjo Akolor att Jimmie Åkesson skulle leka med tanken om en klimatkris.

– Jag är politiker, jag håller inte på och leker med tankar, svarade Åkesson.

Man avhandlade olika ämnen. Hanna Hellquist berättade att hon drömde mardrömmar varje natt om klimatet och ville veta hur mycket klimatångest som Jimmie Åkesson har.

–Jag har absolut ingen klimatångest. Jag ber för dig om du har så stark ångest att du drömmer mardrömmar varje natt, sade Åkesson och fortsatte:

– Jag har framförallt ångest över hur segregerat vårt land är och att människor dör i vårdköer.

Justitieminister Morgan Johansson (S) rasar mot Åkessons uttalande på Twitter och drar nazistkortet.

 

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke säger till DN att det är nyttigt med kritik av medier. Men att bara generellt och svepande fördöma all form av journalistik är inte bra.

– Sakliga ifrågasättanden är en sak, men generella fördömanden och drastiska uttryck om att ”lägga ner” skadar bara en god publicistisk verksamhet som vi måste värna. Juridiskt får han tycka vad han vill, men tillhör man ett så stort parti så får man vakta sin tunga och överväga vad man säger med tanke på vilka positioner man kan tänkas inta efter valet, säger Nils Funcke.

Till Expressen säger Jimmie Åkesson efter intervjun att han står kvar vid sitt uttalande. Han beskriver inledningen av programmet:

– Det är på något sätt signifikativt (för P3). Man ägnar den inledande minuten, eller två, åt att såga mig. Inte för min politik egentligen, utan för saker som man tycker att jag har brister i min person på olika sätt eller i min karaktär. När jag svarar på samma sätt blir det väldigt tryckt stämning, det blir väldigt tyst. Men jag tycker och står för att P3 är vänsterliberal smörja, säger Jimmie Åkesson.

 

Läs även: Åtalad kriminalreporter hotade med Sveriges Radio när handbojorna åkte på efter krogslagsmål

Lyssna på hela intervjun här.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag