Vänstern rasar efter Kristerssons tal till nationen

Bild: Regeringen.se
  • Fredag 29 sep 2023 2023-09-29
E-post

Under september månad har elva personer skjutits ihjäl i Sverige, medan en kvinna utan koppling till gängkriminalitet dödats i ett bombdåd. På torsdag kväll höll statsminister Ulf Kristersson (M) ett tal till nationen med anledning av det grova våldet.

– Vad beror allt de här på? Hur har det kunnat bli så här illa? frågade sig Kristersson och fortsatte:

– Faktum är att vi är många som såg det här komma, och varnade för det. Den grova organiserade brottsligheten har vuxit fram över ett decennium. På tio år har det dödliga skjutvapenvåldet tredubblats.

– Det är politisk naivitet och aningslöshet som har fört oss hit. Det är en ansvarslös invandringspolitik och en misslyckad integration som har fört oss hit. Utanförskapet och parallellsamhällena göder de kriminella gängen. Där kan de hänsynslöst värva barn och utbilda framtida mördare. 

Kristersson utlovade hårdare tag mot gängkriminaliteten under talet.

– Vi ska jaga gängen, och vi ska besegra dem. Vi ska ställa dem inför domstol. Är de svenska medborgare ska de låsas in på mycket långa straff. Är de utländska medborgare ska de också utvisas.

På torsdagen krävde Socialdemokraterna att Försvarsmakten sätts in mot gängvåldet, vilket verkar ha fått gehör i regeringen.

– Jag har imorgon kallat till mig rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa Polisen i arbetet mot de kriminella gängen, sade Kristersson.

– Jag hoppas att alla partier i Sveriges riksdag nu kan samlas kring de kraftfulla och mönsterbrytande åtgärder som behövs, fortsatte han.

Läs även: S-krav: Sätt in militär mot gängen

Statsministerns tal totalsågades av flera vänsterprofiler. ”Så oerhört illa att använda möjligheten att tala till nationen i direkt sänd tv som statsminister i ett allvarligt läge till att hålla ett valtal för moderaterna och angripa oppositionen. Ovärdigt är förnamnet” skriver tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).

”Rasismen har gått jävligt långt när ett tal till nationen ägnas åt att sprida konspirationsteorin att invandring leder till ökad kriminalitet” skriver Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg.

”Igår kolporterade Kristersson SD:s syn och berättelse i sitt tal nationen och därmed går det att konstatera att den gamla svenska högern har radikaliserats på rekordtid” skriver rasism-forskaren Tobias Hübinette.

”Man ska helt enkelt inte politisera på det där sättet i ett statsministertal till nationen! Uselt!” rasar tidigare riksdagsledamoten Mats Berglund (MP).

”Valtal till nationen” skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

”Ren idioti” kallar Nyans partiledare Mikail Yüksel förslaget att sätta in militär mot gängen.

Kristerssons tal får även kritik från höger, som Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige.

Även Samnytts reporter Mattias Albinsson ifrågasätter att Kristersson hörde till dem som ”såg det här komma”.

Kristerssons tal får även kritik i pressen. ”Statsministerns tal till nationen var avsett att övertyga väljarna om att regeringen vet vad den gör. Det var inte ett tal för att samla landet över de politiska skiljelinjerna” skriver Thomas Ramberg i Dagens Nyheter.

I Aftonbladet skriver Irena Pozar att Kristerssons tal ”gör ont” och ”gör mig ledsen”.

”Kristersson säger att han såg det komma. Han säger att när invandringen till Europa ökar så minskar den i Sverige. Han säger att han hoppas att alla partier ska samlas nu. Det är så fruktansvärt förmätet, simpelt och ohederligt. Han, och många politiker med honom, har redan sagt det tusen gånger. Att i dag, av alla dagar, tala på det här sättet, nej, det går inte att förstå” skriver Pozar, och jämför med Norges dåvarande statsminister Jens Stoltenbergs tal efter terrordådet på Utøya.

Ulf Kristerssons tal till nationen

Det är en svår tid för Sverige.

En 25-årig kvinna gick och la sig igår – en helt vanlig kväll – men fick aldrig vakna igen. I morse dödades hon i ett sprängdåd i Uppsala. Mina tankar är med henne och hennes familj.

För en vecka sedan gick en 70-åring man till en bar i Sandviken för att umgås med sina vänner. Han fick aldrig komma hem igen. Han var blind och han sköts till döds. Mina tankar går också till honom och hans familj.

Och mina tankar går till den unga man i Uppsala som mördades en tidig morgon i en trappuppgång för två veckor sedan, på väg till sitt jobb i hemtjänsten.

Mina tankar är också med de tre barn – 13, 14 och 14 år gamla – som hittades avrättade i skogsområden utanför Stockholm. Deras föräldrar har tvingats uppleva alla föräldrars allra värsta mardröm.

Nu drabbas allt fler barn och helt oskyldiga människor av det grova våldet. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande.

Allra värst drabbas de som bor i de socialt utsatta områdena. Hederliga människor, föräldrar som gör rätt för sig, men lever i skräck över att barnen ska lockas av gängens pengar, klockor och bilar. Företagare som blir bestulna varje dag, men som inte vågar anmäla.

Alla som skulle vilja berätta för polisen om gängens terrorvälde, men som inte vågar – av rädsla för sina egna liv och sina barns. Alla de, alla ni ska veta, att jag står på er sida. Vi står på samma sida.

Vi ska jaga gängen, och vi ska besegra dem. Vi ska ställa dem inför domstol. Är de svenska medborgare ska de låsas in på mycket långa straff. Är de utländska medborgare ska de också utvisas.

Vad beror allt de här på? Hur har det kunnat bli så här illa?

Faktum är att vi är många som såg det här komma, och varnade för det. Den grova organiserade brottsligheten har vuxit fram över ett decennium. På tio år har det dödliga skjutvapenvåldet tredubblats.

Det är politisk naivitet och aningslöshet som har fört oss hit. Det är en ansvarslös invandringspolitik och en misslyckad integration som har fört oss hit. Utanförskapet och parallellsamhällena göder de kriminella gängen. Där kan de hänsynslöst värva barn och utbilda framtida mördare.

Svensk lagstiftning är inte utformad för gängkrig och barnsoldater. Men det ändrar vi nu på.

Regeringen lägger om migrationspolitiken. Det är tuffa och svåra beslut. Men helt nödvändigt och vi ser redan resultat. När invandringen ökar till Europa, så minskar den till Sverige.

Regeringen lägger om kriminalpolitiken. På söndag träder den nya lagen om preventiv avlyssning i kraft. Då får polisen avlyssna de kriminella gängen och stoppa dem, innan brotten begås.

Den 1 juli infördes dubbla straff för brott i kriminella nätverk – och vi gjorde det brottsligt att rekrytera barn. Vi dubblar straffet för grova vapenbrott och för brott med sprängmedel. Den 1 januari får ordningsvakterna helt nya mandat att hjälpa Polisen.

Vi kommer att införa visitationszoner så att polisen kan plocka av de kriminella deras vapen och sprängmedel, och vi inför anonyma vittnen så att vanliga människor vågar vittna.

Vi kommer införa förvaringsstraff, så att riktigt samhällsfarliga brottslingar aldrig mer kommer ut. Och vi ska utvisa de utlänningar som rör sig i de kriminella gängen – även om de ännu inte har dömts för några brott.

Vi ska lära av andra länder. Förra veckan träffade jag New Yorks borgmästare, för att se vad de gör: Kameraövervakning. Ansiktsigenkänning. Vapendetektorer. Det måste Sverige också pröva.

Vi skärper det brottsförebyggande arbetet. Den nuvarande politiken har bevisligen inte fungerat, och därför lägger vi om den. Vi bryter sekretessen mellan polis, socialtjänst och skola så de kan dela information med varandra – om varenda unge i riskzon.

Då kan barn och unga fångas upp i tid – innan de bär vapen. Vi kommer bygga ungdomsfängelser så unga separeras från vuxna kriminella. Vi ska se till att alla barn lär sig svenska med språkscreening och lovskola i socialt utsatta områden.

Vi sätter in de resurser som krävs. Allt ligger på bordet: Både inom nu gällande lag, och de lagar som snabbt måste förändras.

Jag har imorgon kallat till mig rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa Polisen i arbetet mot de kriminella gängen.

Jag hoppas att alla partier i Sveriges riksdag nu kan samlas kring de kraftfulla och mönsterbrytande åtgärder som behövs.

Till sist vill jag vill tacka alla er som arbetar dag och natt för att jaga och gripa farliga kriminella, ni som utreder brotten och lagför brottslingar. Tack till alla er som arbetar inom socialtjänsten och skolan för att hjälpa barn att hamna rätt i livet, när rätt stöd inte finns hemma.

För mig och regeringen finns ingen viktigare uppgift än svenska folkets säkerhet. Vi kommer att göra det som krävs för att återupprätta tryggheten i Sverige.

Läs även: Mord på rappare filmades – tre döda under blodiga skräck-natten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag