Mord på rappare filmades – tre döda under blodiga skräck-natten

Den Toyota RAV4 polisen eftersöker i samband med mord. Bild: Polisen
  • Torsdag 28 sep 2023 2023-09-28
E-post

Tre personer dödades under två skottlossningar och ett bombdåd under onsdag kväll och natten mot torsdagen. Ett av morden, på en 18-årig rappare, ska ha filmats, och en film som påstås visa mordet har spridits på sociala medier. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger emellertid till TV 4 Nyhetsmorgon att det inte är aktuellt att införa undantagstillstånd på grund av våldet.

– Vi har ingen sådan lagstiftning, inga sådana verktyg att införa undantagstillstånd, säger Strömmer till kanalen.

Vid 18:43 larmades polisen om skottlossning vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen söder om Stockholm. På platsen påträffades en skottskadad man, som senare avled.

Den ihjälskjutne är en 18-årig rappare med miljontals spelningar på Spotify. Enligt uppgift till Expressen var han kopplad till Rawa Majids sida i det blodiga gängkriget inom det kriminella nätverket Foxtrot.

Enligt Expressens uppgifter filmades mordet, och vid 22-tiden på onsdagen publicerades och spreds en film som påstås föreställa mordet på sociala medier.

Rapparen var i sällskap med flera personer, men ingen annan uppges ha skadats i skottlossningen.

Vid 23-tiden på onsdag kväll gick polisen ut med uppgiften om att man söker en grå Toyota RAV4 med tonade rutor i samband med händelsen. Ingen person har ännu gripits som misstänkt i ärendet.

Mälarhöjdens IP är en välbesökt idrottsanläggning med bland annat ishall, bollplaner, utegym, gymnastikhall och löparbanor.

– Min uppfattning är att det har varit folk där. Jag vet inte hur mycket folk, hur många träningar – om det varit träningar, med ungdomar, barn eller vuxna. Men jag vet att det har varit folk där, säger Mats Eriksson presstalesperson på Stockholmspolisen, till Expressen.

Klockan 23:54 larmades polisen om en skottlossning i Jordbro söder om Stockholm. På plats påträffades två skottskadade män, av vilka den ena var allvarligt skadad. Den allvarligt skadade mannen rapporterades senare som avliden.

Efter en stor polisinsats där ett flertal personer och fordon kontrollerats har polisen gripit tre män som misstänkta för delaktighet.

Polisen sätter mordet i samband med en händelse runt midnatt i Haninge kommun där en pick-up-truck kördes in i fasaden på ett radhus. Två män sågs springa från fordonet in i skogen efter händelsen, där ingen person uppges vara skadad.

Läs även: Ung kvinna död i bombdåd – var inte måltavla

Klockan 03:45 på natten larmades polisen om en explosion i Storvreta i Uppsala. I explosionen skadades fem hus, varav två fick omfattande skador. I ett av husen påträffades en svårt skadad kvinna i 25-årsåldern, som senare avled av sina skador.

Enligt uppgift till Aftonbladet kopplas bombdådet till gängkriget inom Foxtrot-nätverket, och ett grannhus misstänks ha varit den egentliga måltavlan för dådet. Den avlidna kvinnan ska sakna kopplingar till gängkriget.

Justitieminister Gunnar Strömmer säger till TV 4 Nyhetsmorgon att det inte är aktuellt att införa undantagstillstånd, vilket saknar lagstiftning och verktyg i nuläget.

– Vi har ingen sådan lagstiftning, inga sådana verktyg att införa undantagstillstånd, utan vad det i grund och botten handlar om är ju att mobilisera systemets hela kraft runt polisen, för att kunna inte bara lagföra de som begår brott utan också, i högre grad än vad vi mäktar med nu, förhindra och förebygga att skjutningar och sprängningar överhuvudtaget äger rum, säger Strömmer till kanalen. 

Läs även: Magdalena Andersson kräver ”ett ledarskap med kraftfulla åtgärder” efter bombdåd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag