S-krav: Sätt in militär mot gängen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 28 sep 2023 2023-09-28
E-post

Efter nattens våldsvåg, då två personer sköts ihjäl och en 25-årig kvinna utan kopplingar till kriminalitet omkom i ett bombdåd, vill nu Socialdemokraterna att militären sätts in mot gängkriminaliteten.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet.

– Regeringen behöver titta upp ur Tidöavtalet och börja agera kraftfullt. Det här är inte Sverige, så här ska vi inte ha det i Sverige, menar Andersson.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till Aftonbladet att det inte finns några planer på att använda militär i kampen mot gängbrottsligheten.

– Det samarbetet som finns berör tillgång till helikoptrar och det finns ett samarbete där Försvarsmakten ska kunna stötta polisen i händelse av terrorangrepp men det är inga av de aspekterna som är aktuella i anslutning till de här händelserna som har ägt rum nu i närtid, säger Jonsson.

Regeringen tittar även på förutsättningar för att stärka säkerhetspolisens och polisens uthållighet vid händelse av kris och krig, men försvarsministerns bedömning är att det inte kan appliceras på gängkriminaliteten. 

– Nej, det är inte kopplat till gängbrottslighet. Det är hybridhot och gråzonssituationer som vi tittat på möjligheten att Försvarsmakten skulle kunna bistå polisen. Men då handlar det om situationer som kan vara kopplade till höjd beredskap och ytterst krig och krigsfara.

På torsdag förmiddagen sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV 4 Nyhetsmorgon att den juridik och de verktyg som krävs för att införa undantagstillstånd i dagsläget saknas.

– Vi har ingen sådan lagstiftning, inga sådana verktyg att införa undantagstillstånd, utan vad det i grund och botten handlar om är ju att mobilisera systemets hela kraft runt polisen, sade Strömmer.

Läs även: Mord på rappare filmades tre döda under blodiga skräck-natten

Läs även: KD-politiker som tog ”fighten” mot SD uppmanar högern att be om ursäkt efter våldsnatten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag