Vänstern rasar när regeringen och ÖB varnar för krigsrisken

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 9 jan 2024 2024-01-09
E-post 0

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M), statsminister Ulf Kristersson och Överbefälhavare Micael Bydén har alla varnat för den ökande krigsrisken i samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Det har fått flera vänsterprofiler att gå i taket, bland annat Göran Greider som anklagar ÖB för att i hemlighet längta efter krig.

På söndagen höll civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen, och varnade då för att det kan bli krig i Sverige.

– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft – det kan bli krig i Sverige, sade Bohlin, som uppmanade till snabbare upprustning av civilförsvaret.

– Om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt, sade Bohlin vidare.

På måndagen fick han medhåll i sin uppfattning om krigsrisken av Överbefälhavare Micael Bydén.

– Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig. Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna: Om det här händer här, har jag då saker på plats? Vad ska jag göra? Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig, desto starkare är vårt samhälle, sa Bydén i TV4:s Nyhetsmorgon.

Även statsminister Ulf Kristersson tog upp krigsrisken i sitt tal på Folk och försvar.

– Ukraina lär oss att ett lands viktigaste resurs i krig är den gemensamma försvarsviljan. Även vi måste börja tala högt om de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap, sade Kristersson och fortsatte:

– Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling.

– När man blir svensk medborgare är det alltså ingen liten formell sak, det är en mycket stor sak. Man knyter lojalitetsband med ett land som ytterst betyder att du också ska kunna göra värnplikt och försvara det här landet. Man försvarar Sveriges demokrati, vår frihet och vårt styrelseskick. Vill man inte det ska man inte vara svensk medborgare, sade Kristersson vidare på en följande pressträff.

Det fick delar av vänstern att gå i taket. I en krönika i Dagens Nyheter anklagade Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten och återkommande gäst hos SVT, ÖB Micael Bydén för att ha en ”hemlig längtan efter krig”.

”Ärligt talat har jag ju alltid misstänkt att många utbildade militärer faktiskt hyser en hemlig längtan efter krig. Varför skulle de inte göra det, när krigssituationer är det de tränat för, ibland i hela liv? De liknar på många sätt boxare som aldrig får gå några matcher. Det måste slita på dem” skriver Greider, som sedan rasar mot den svenska upprustning som följt på Rysslands invasion av Ukraina.

”2020 fick försvaret 60 miljarder i statsbudgeten. Nu är det uppe i det dubbla och det i ett historiskt läge där alla finansiella medel borde gå till en grön omställning av denna dödliga civilisation. Överallt i välfärden verkställs nedskärningar. Ojämlikheten galopperar. Den gamla broschyren ´Det befästa fattighuset´ börjar kännas aktuell”. 

I Dagens ETC anklagar Christoffer Röstlund ÖB för att skrämma upp barnen genom att varna för krig i en krönika med titeln ”Barnen får panik av ÖB:s krigshets”.

Socialdemokratiska Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell valde å sin sida att framförallt angripa statsminister Ulf Kristerssons kommentarer om vad ett svenskt medborgarskap innebär.

”Att bygga upp ett raserat totalförsvar är dyrt. Att ordna Sveriges infrastruktur ovärderligt. Men universallösningen att låtsas som man gjort något alls genom att skylla på invandrare är gratis. Så inskärper man allvar i Sverige 2024” skrev Klenell bland annat i sin krönika, där han även försvarar Greider.

”Stackars Greider gick in och ville tala om en ´militarisering av våra medvetanden´ – varpå hippien mer eller mindre fick bära hundhuvud som landsförrädare. I viss mån bekräftade det Dalarnas duvas rätt harmlösa poäng” skrev Klenell.

Utspelen får hård kritik på plattformen X.

Läs även: Vänstern rasar efter Kristerssons tal till nationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag