Vänstern splittrad efter utspel: Danska Socialdemokraterna vill stoppa asylinvandringen

Foto: Flickr
  • Måndag 5 feb 2018 2018-02-05
E-post 322

DANMARK Socialdemokraterna i Danmark gjorde under gårdagen ett utspel om att avskaffa möjligheten att söka asyl till landet genom att ta sig till gränsen. Utspelet splittrar den danska vänstern och några menar att förslaget passar sig bättra i en valkampanj än som ett faktiskt förslag.

Under söndagen den 4 februari gjorde Danmarks Socialdemokrater ett utspel om att stoppa alla möjligheter till att söka asyl till landet via Danmarks gränser. Förslaget kritiseras av vänsterpartiet Enhedslistan som menar att problemen med integration inte går att exportera till Nordafrika, uppger TT.

– Det är inte problemfritt att integrera flyktingar, men lösningen är inte att exportera problemen till exempelvis Nordafrika, säger partiets talesperson i invandringsfrågor Johanne Schmidt-Nielsen till DR.

Förslaget innebär att alla asylsökande som vill söka asyl i Danmark måste göra det i ett tredje land, exempelvis i Nordafrika där de måste stanna under asylprocessen. Förslaget presenterads med ledorden ”rättvist och realistiskt” och socialdemokraternas partiledare, Mette Frederiksen, menar att förslaget skulle innebära en övergång till ett mer rättvist asylsystem.

Danmark kan i gengäld tänka sig att börja ta emot fler kvotflyktingar från FN-systemet.

Socialistiskt Folkeparti i Danmark förhåller sig däremot positivt till Socialdemokraternas förslag. Partiordförande för Socialistiskt Folkeparti menar att det finns många bra ideér med förslaget som att faktiskt hjälpa fler flyktingar och erbjuda hjälp på plats i krigshärjade länder.

Morten Østergaard från partiet radikala vänstern förhåller sig kritiskt till förslaget och menar att det är endast ett utspel för att ta sig fram i en valkampanj.

– Det socialdemokratiska förslaget kan vara lämpligt för valkampanjen, men genomfört i praktiken är det inte det. Det kräver bindande samarbete med andra länder, inte minst i EU, och socialdemokraterna ska prata ärligt till danskarna, säger Morten Østergaard, till DR.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag