Vänsterns frispel när Åkesson citerade Vilhelm Moberg: ”Obehagligt på riktigt”

Bilden är ett montage Foto: Okänd Public Domain/Twitter/Nyheter Idag
  • Måndag 8 jul 2019 2019-07-08
E-post

SVERIGE Almedalsveckan var i princip över. Men på söndagen lyckades Jimmie Åkesson under sitt tal i Almedalen trigga igång stora delar av Sveriges vänsteretablissemang med ett citat ur författaren Vilhelm Mobergs essä ”Svensk strävan”. Upprörda kommentarer haglade framför allt på Twitter.

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts miljoner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk och arv att förkovra”, sade Jimmie Åkesson i inledningen av sitt tal i Almedalen, ett citat från författaren Vilhelm Mobergs essä ”Svensk strävan”.

”Svensk strävan” gavs ut av svenska staten 1941 inför hotet från en nazistisk ockupation. Moberg var en känd antinazist, antikommunist och liberal.

Men flera opinionsbildare och politiker tycks ha missat att Åkesson citerade Moberg. På Twitter var reaktionerna kraftiga.

Lina Stenberg, ledarskribent på Arbetet (ägd av LO) drog slutsatsen att 3,5 miljoner medborgare i Sverige inte räknas som svenskar.

”Obehagligt på riktigt”, skriver hon.

Stenberg skriver även en längre analys i Arbetet där hon är djupt kritisk mot Jimmie Åkessons tal/Vilhelm Mobergs essä:

”Låt oss hoppas att vi aldrig någonsin mer behöver höra sådana skrämmande ord eller ett lika aggressivt nationalistiskt tal under den så viktiga politikerveckan i Almedalen”, skriver Stenberg.

Lina Stenberg har fått svar på tal på Twitter. Hon har själv inte gett någon respons – eller ”pudlat” – efter sin initiala tweet.

 

 

Lina Stenbergs fadäs får Mobergs nutida författarkollega Anders Jacobsson att häpna och förfasas över bildningsnivån hos landets journalister.

Användaren Hazeboi undrar om Stenberg kommer pudla.

Socionomen, debattören och PR-konsulten Jenny Sonesson är en av flera som upplyser Stenberg om att Åkesson citerar Vilhelm Moberg.

 

Jan Ericson (M) är en av flera som ifrågasätter kvaliteten i Stenbergs ledartext.

 

Professor Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, kommenterade Åkessons tal och gjorde genast associationer till begreppet ”Blut und boden”. Ett begrepp som användes under Nazityskland för att göra ”ras” till en definierande faktor för nationen, och även för att legitimera etnisk rensning.

Hans tweet har gillats av bland andra Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap och författare till boken ”Utan invandring stannar Sverige”. Även Karin Rågsjö, riksdagsledamot för Vänsterpartiet har gillat Hinnfors tweet.

Hinnfors påpekar i en senare kommentar på Twitter att han uppfattade att det handlade om ett citat från Moberg.

Hinnfors fick svar på tal.

En annan som reagerade häftigt var Olle Wästberg, tidigare politiker för Liberalerna/Folkpartiet och chefredaktör för Expressen.

 

När Wästberg fick det påtalat för sig att Åkesson citerat Moberg backade Wästberg.

 

Vilket inte stoppade kända Twitterprofiler som Helle Klein och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att använda Wästbergs tweet som ”ammunition” i kritik mot Åkesson.

 

En annan som reagerade var tidigare miljöpartistiske politikern och kriminologen Helena du Rées som spekulerar i att antalet svenskar (6,25 miljoner) 1941 stämmer med antalet etniska svenskar idag. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) påpekar att du Rées har fel.

 

Flera användare kommenterar hur Åkesson lyckats trigga igång opinionsbildare till vänster.

 

Det är inte alla opinionsbildare till vänster som missat att Åkesson hämtat citatet från Vilhelm Moberg. Definitivt inte Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand – författare till en hyllad biografi om Moberg. Men Liljestrand upprörs av att Åkesson citerar en skrift som uppmanar till motstånd mot nazism.

Ur Mobergs Svensk strävan

Sverige är vårt, det är sex och en kvarts miljoner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk och arv att förkovra. De döda är åtskilliga miljoner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige idag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan på frihetens grund.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag