Vänsterpartiet ändrar sig om vapen till Ukraina

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 2 mar 2022 2022-03-02
E-post 309

SVERIGE Som enda riksdagsparti gick Vänsterpartiet emot regeringens förslag att skicka pansarskott till Ukraina. Men nu byter partiet fot i frågan efter ett möte på tisdagskvällen.

Alla partier utom Vänsterpartiet ställde sig på måndagen bakom regeringens förslag om att bland annat skicka 5 000 pansarskott till Ukrainas väpnade styrkor. Detta då man såg risker i att exportera vapen till krigsförande områden.

Men beslutet var inte populärt bland alla vänsterpartister. Tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt var en av de som opponerade sig.

”Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina”, skrev Sjöstedt på Twitter.

Nu har Sjöstedt och de andra kritikerna blivit bönhörda. Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att partistyrelsen har omprövat beslutet. Framöver kommer man att kunna stödja förslag om att bistå med vapen.

”Partistyrelsen fattade under ett möte på tisdagskvällen beslut med anledning av situation i Ukraina. Beslutet var att möjliggöra ställningstaganden om extraordinära åtgärder, som inkluderar bistånd i form av vapen”, skriver man.

– Med stöd i folkrätten och FN-stadgan har principen om angripna staters rätt att försvara sig, varit en bärande del av även svensk utrikes- och säkerhetspolitik. När verkligheten förändras är det viktigt att kunna ompröva beslut. Sverige ska kunna stå enade bakom vårt stöd till Ukraina, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

– Det fanns olika uppfattningar, och jag har all respekt för att det här är viktiga principer som kan vara svåra att bryta emot, men jag är helt övertygad om att vi nu fattat rätt beslut. Ukrainas folk kan inte lämnas ensamma mot den ryska militära övermakten.

Läs även: Herman Lindqvist: ”Sveriges beslut att sända vapen är enastående bra”

Läs även: Så vinner Ukraina propagandakriget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag