Vänsterpartiet om budgeten: ”Vi är glada för att regeringen valt att lyssna på oss”

Ulla Andersson (v) är nöjd med budgeten. Foto: svtplay.se
  • Onsdag 15 apr 2015 2015-04-15
E-post 151

STOCKHOLM Den rödgröna regeringen har presenterat sin vårbudget och den påstådda oppositionen har både rasat och tagit avstånd. Under de närmaste åren kommer miljardsummor att läggas på flyktingmottagandet medan arbetande ungdomar och landsbygdsbor får stå tillbaka.

Allianskritiken mot den nya vårbudgeten, som regeringen presenterade på onsdagsförmiddagen, är massiv.

Företrädare för samtliga allianspartier har under dagen fördömt regeringen i hårda ordalag. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson menar bland annat att budgeten är skadlig för Sverige och från kristdemokratiskt håll pratas om en löftesbrottsbudget.

I Centerpartiet förfasas man även över hur den nya budgeten ska slå mot de som arbetar i Sverige.

– Det här är ett skambud till Sveriges jobbskapare, sa centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström under en presskonferens.

Genom Erik Ullenhag förklarar även Folkpartiet att budgeten kommer att innebära de största skattehöjningarna på 20 år.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kallar i en intervju med Expressen budgeten för djupt oansvarig, och riktar även en känga till allianspartierna.

– Det viktiga är att stå upp för våran politik i skillnad mot vad alliansen har lovat regeringen att göra.

Huruvida de fyra allianspartierna inte kunnat vara beredda på något sådant här i och med att de alla enats med regeringen om den så kallade Decemberöverenskommelsen är ännu inte klart.

Vänsterpartiet nöjda

Några som är mer nöjda med den presenterade budgeten är dock oppositionspartiet Vänsterpartiet.

– Vi är glada för att regeringen har valt att lyssna på oss och samarbeta med oss för vi gör skillnad, sa vänsterns ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson till Dagens Nyheter.

Den rödgröna regeringen har sammanfattat sin budgetstrategi som ”Ett Sverige som håller ihop”. För att hålla ihop landet kommer bland annat hårt arbetande ungdomar att beläggas med en högre arbetsgivaravgift på 17 miljarder kronor per år, och landsbygdens bilberoende invånare kommer även tvingas betala mer i bensin- och dieselskatt.

Enligt finansminister Magdalena Andersson handlar det om att kunna satsa på viktiga framtidsinvesteringar.

För investera, det är något som regeringen nu vill göra.

Som Nyheter Idag skrev om redan igår så kommer regeringen nu att minska det svenska biståndet för att kunna få mer pengar att lägga på det svenska flyktingmottagandet.

Totalt rör det sig om ungefär 25 miljarder kronor som fram till 2019 ska användas för att ta emot flyktingar. Tillsammans med utgiftsområdet för jämställdhet kommer regeringen lägga mest pengar på just integrationen av dessa.

Även landets arbetslösa kommer under de följande åren att få mer pengar då taket i a-kassan höjs för första gången på över tio år. Samtidigt säger man att man vill ha EU:s lägsta arbetslöshet innan 2020.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag