Vänsterpartiet säger nej till vinster i flyktingmottagandet – ”Bert Karlsson kan ägna sig åt musik”

Christina Höj Larsen. Foto: Vänsterpartiet
  • Söndag 17 aug 2014 2014-08-17
E-post

VALET 2014 Vänsterpartiet har länge motsatt sig vinster i välfärden. Däremot har man varit tyst om vinster i flyktingmottagandet. Men nu tar Jonas Sjöstedt till orda. – Det är ovärdigt, säger vänsterledaren i sitt sommartal i Umeå.

Att frågan om vinster i flyktingmottagandet kommer upp nu, just efter att statsminister Fredrik Reinfeldt har uttalat sig om de höga kostnaderna för invandringen, är en ren slump, säger Jonas Sjöstedt.

– Det har blivit mer akut, vi har ju fått rapporter om både kackerlackor och mögel i förläggningar. Det är ovärdigt, sa han på en pressträff på söndagen.

”Bert Karlsson kan ägna sig åt musik”

Tidigare har vänsterpartiet helt utelämnat vinsterna i flyktingmottagandet från sitt manifest. På hemsidan står att läsa att ”Det är dags att befria vården, skolan och äldreomsorgen från vinstintresset.” Men nu säger man alltså också nej till vinster i flyktingmottagandet och vill, enligt Sjöstedt, ”stoppa enskilda företagare som tjänar grova pengar på människors nöd och utsatthet”.

En av de mer välkända privata aktörerna på marknaden är skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

– Han kan ägna sig åt musik, tycker Jonas Sjöstedt.

Nyheter Idag har talat med Christina Höj Larsen, vänsterpartiets talesperson i flyktingfrågor.

Hur kommer det sig att det har dröjt så länge innan ni började engagera er i frågan om vinster i flyktingmottagandet?

– Det är ju inte så att vi inte har engagerat oss i frågan, utan att vi har varit tvungna att tänka igenom en lösning som inte skulle ge färre platser än vi har idag. För oss vänsterpartister är det oerhört viktigt att vi kan ge skydd åt alla som behöver det, säger Christina Höj Larsen.

– Alla som ser svensk bostadsmarknad idag ser att den är svår och trång. Vi ser ju att det är 11 000 personer i asylmottagningssystemet som inte får lägenhet, säger hon.

”Finansiering på marknadsmässiga villkor”

Nu har alltså vänsterpartiet funderat fram en modell som man tror ska fungera bättre. Förslaget innebär att det statliga bostadsbolaget SPOAB ska få i uppdrag att bygga och omvandla fastigheter som sedan ska hyras ut till Migrationsverket. Dessa ska sedan gradvis ersätta de privata boendena.

– Finansieringen ska ske på marknadsmässiga villkor. SPOAB ska finansiera byggandet med lån, och sedan betala tillbaka genom att man får in hyror från Migrationsverket. Eftersom räntorna är låga och SPOAB ett statligt bolag ser vi att det blir en bra lösning, säger Christina Höj Larsson.

Och vänsterpartiet tror inte att det kommer att bli dyrare för skattebetalarna.

– Har man inte de stora vinstintressena blir det naturligtvis billigare, säger Christina Höj Larsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag