Vänsterpartiet trotsar praxis för talmanspost – accepterar inte SD:s kandidat

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 20 sep 2018 2018-09-20
E-post 623

SVERIGE På en presskonferens på torsdagen meddelade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att man inte tänker acceptera Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder som andre vice talman i riksdagen. Istället nominerar V sin egen kandidat till posten.

Då SD blev Sveriges tredje största parti i valet är det praxis att den kandidat som partiet nominerar får posten som andre vice talman. SD:s kandidat Björn Söder, som har haft samma uppdrag sedan förra valet, accepteras dock inte av Vänsterpartiet som istället nominerar sin egen kandidat – Lotta Johnsson Fornarve.

– Sverigedemokraterna är ett parti som öppet uttrycker rasistiska åsikter. Man uttrycker sig förklenande och föraktfullt om stora delar av det svenska folket, som man har ambition på att företräda. De kan inte företräda oss, de kan inte företräda riksdagen, som vi ser det. Björn Söder som person är en representant för det här sättet att tänka, sade Jonas Sjöstedt på torsdagens presskonferens.

Enligt Sjöstedt har Söder uttryckt homofoba åsikter och talat om att judar och samer inte är svenskar. Därför kan han inte företräda alla svenskar och diskvalificerar sig från uppdraget som talman, menar Sjöstedt.

Talmansvalet hålls på måndag och V föreslår att det görs anonymt så att varje ledamot kan rösta enligt sitt eget samvete. Därigenom hoppas partiet vinna över röster från Centerpartiet och Liberalerna, skriver SVT.

PLUS: Amineh Kakabaveh in i riksdagen efter Vänsterpartiets succéval: ”Religiös fundamentalism ska besegras”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag