Vänsterpartiet vill konfiskera mark för att bygga bostäder

Vänsterpartiet vill att kommunerna ska ha rätt att konfiskera mark för att förhindra handel och spekulation och råda bot på bostadsbristen. Foto: Marc-Anthony Macon (CC-BY2.0)
  • Fredag 11 mar 2016 2016-03-11
E-post 1148

SVERIGE Vänsterpartiet vill att myndigheter ska ha möjlighet att konfiskera mark och använda den för bostadsbygge, åtminstone i de fall ägarna själva inte tänkt bygga på den, det säger partiets bostadspolitiske talesperson Nooshi Dadgostar till SR.

Det är i samband med de bostadspolitiska samtal som hålls hos finansminister Magdalena Andersson mellan alla riksdagspartier utom sverigedemokraterna, som vänsterpartiet kommer med sitt utspel. Vänsterpartiet menar att det är ett problem att byggbolag köper och hamstrar mark och att användandet av mark i spekulationssyfte fördröjer bebyggelsen av den.

Nooshi Dadgostar hävdar att det finns mycket ledig byggbar mark i kommunerna som skulle kunnat användas för nya bostäder som kan råda bot på bostadsbristen, om det inte vore för att många ägare hellre inväntar en värdestegring för att sedan sälja marken med vinst. Detta istället för att bygga bostadshus på marken.

För att komma till rätta med problemet vill vänsterpartiet att kommunerna ska kunna konfiskera mark från byggbolagen när ett byggbolag som markägare inte kommer igång med byggandet inom en viss tid efter köp.

Vänsterpartiet vill också återinföra den kommunala förköpsrätten till fastigheter. De vill också ge statliga bidrag som belöning till de kommuner som satsar på byggnation av hyreshus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag