Vänsterpartiets lokal vandaliserad – ”Nu jäklar ska vi visa dem”

  • Tisdag 19 aug 2014 2014-08-19
E-post 0

NORRKÖPING Vänsterpartiet i Norrköping har fått sin partilokal vandaliserad. – Nu blir vi ännu mer taggade att jobba i valrörelsen, nu jäklar ska vi visa dem, säger Nicklas Lundström, ordförande i partiföreningen till Nyheter Idag.

När Vänsterpartiet skulle ha ett valgruppsmöte på tisdagsmorgonen upptäckte de att någon eller några hade tryckt in superlim och tandpetare i låsen. Dessutom var ett fönster krossat.

– De yttre fönstren har pansarglas men de har slagit så hårt att det inre fönstret gått söner, säger Nicklas Lundstöm, ordförande i partföreningen i Norrköping, till Norrköpings tidningar.

Nyheter Idag har talat med Nicklas Lundström och han berättar att det är fjärde gången i år som partiet har drabbats av sabotage.

– En gång tidigare har lokalen blivit saboterad på samma sätt. Och två gånger har bilen saboterats. Det känns rätt jäkligt, säger Nicklas Lundström.

Partiet har anmält alla händelserna till polisen men har inte stort hopp om att de ska kunna få tag i förövarna.

– Polisen åker sällan ens ut och kollar för det är så svårt att få tag i de här personerna, säger han.

Hur känns det?

– Det känns inte så jättebra men samtidigt har jag en viss förståelse för att polisen har svårt att göra något. Men det är klart att man funderar. Man tycker ju att de kanske skulle kunna åka förbi där ibland på nätterna säger han.

Nicklas Lundström menar att det här är ett helt oacceptabelt beteende.

– Om folk har åsikter borde de väl vara rakryggade nog att komma och diskutera med oss i valstugan istället för att vandalisera egendom, det är ett så fegt beteende, säger han.

Har ni någon aning om vem eller vilka som ligger bakom?

– Nej inte direkt. Men de som brukar hota oss är ju ofta knutna till olika rasistiska högerextrema nätverk. Det är ofta så det är, svarar han.

Får ni ta emot personhot också?

– Ja. Framför allt har kvinnliga företrädare fått ta emot en hel del sexuella trakasserier, bland annat på sms och mejl, säger han och berättar att Linda Snecker, som står på partiets riksdagslista, nu har kallat ihop till ett stort möte för utsatta kvinnliga politiker och även för samtal med polisen om hur hoten ska hanteras.

I förlängningen är sabotagen ett hot mot demokratin, menar Nicklas Lundström. Men varken han eller övriga i partiet låter sig nedslås av hoten och sabotagen,

– Vi blir lite mer förbannade och lite mer taggade att jobba i valrörelsen. Nu jäklar ska vi visa dem! säger han.

Nicklas Lundström tillägger att man nu funderar på att övernatta i partilokalen ibland och påpekar att tips från allmänheten alltid är välkomna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag