Vänsterpartiets medlemsregister outsourcat till amerikanska riskkapitalbolag

Privata riskkapitalbolag förser Vänsterpartiet med IT-tjänster. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 jul 2017 2017-07-28
E-post 5900

STOCKHOLM ”Följ guiden nedan när du gör ditt första inlogg i registret”, står öppet att läsa när man klickar på knappen ”Medlemsregistret” på Vänsterpartiets sajt för IT-support. På sajten framgår att såväl mejltjänster, IT-support, medlemsregister och annan känslig information är outsourcat till amerikanska riskkapitalbolag som Zendesk och Microsoft.

”Vänsterpartiet anser att det inte ska vara tillåtet att privatisera den här typen av känsliga register överhuvudtaget”, skriver Vänsterpartiet själva i ett pressmeddelande där de i skarpa ordalag kritiserar regeringen Reinfeldts beslut att outsourca statlig IT-drift. Detta i ljuset av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Nu kan Nyheter Idag berätta att Vänsterpartiet själva privatiserat sitt eget medlemsregister till det amerikanska riskkapitalbolaget Microsoft, grundat av multimiljardären Bill Gates. På Vänsterpartiets sajt för IT-support kan man klicka på knappen ”Medlemsregistret”. Därifrån kan man välja alternativet ”så här gör du när du ska logga in första gången”.

”Följ guiden nedan när du gör ditt första inlogg i registret”, står att läsa varpå en steg-för-steg guide talar om hur användaren går till väga för att logga in i systemet. Det framgår av guiden att det är Microsofts molntjänst Office 365 som Vänsterpartiet använder för outsourcing av sitt eget IT-system.

Vänsterpartiet använder även mjukvara från det privata amerikanska företaget Alt-N i partiets mejlsystem. Det framgår av den inloggningssida där partimedlemmar kan logga in på partiets webmejl.

Även själva IT-supporten som sådan är outsourcad till det amerikanska privata bolaget Zendesk, ett företag som grundades i Köpenhamn. År 2008 tog Zendesk emot en halv miljon dollar i riskkapital och året efter investerades sex miljoner dollar i bolaget. Finansiärerna Charles River Ventures och Benchmark Capital stod då för kapitalinjektionen. Idag handlas Zendesk på New York Stock Exchange.

Nyheter Idag har sökt Vänsterpartiet för att ställa frågor om partiets syn på outsourcing. Jessica Nordh på partiets presstjänst lovar i telefonen att försöka hitta någon som kan svara på våra frågor. När och om så sker uppdaterar Nyheter Idag artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag