Vänsterpartiets skatteattack mot husbilsägare: ”Vilken värld lever de i?”

Foto: Frankie Fouganthin samt CrazyD / Wikimedia Commons
  • Tisdag 14 jul 2020 2020-07-14
E-post 2848

Eftersom folk har råd att spara ihop till fina husbilar ska de nu finna sig i skatter på uppemot 35 000 kronor per år. Ungefär så resonerar Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson när hon kritiserar Moderaterna  som i sin tur vill sänka husbilsskatten.

Skatten på husbilar är en lång och infekterad historia som har sin utgångspunkt från Bonus/Malus-systemet som den rödgröna regeringen står bakom. En effekt av skatten är att husbilsägare riskerar en skattechock med upp emot 35 000 kronor i skatt per år de tre första åren för nya husbilar, något som Moderaterna protesterar högljutt emot.

”Trots ett växande intresse för husbilar har nybilsförsäljningen av husbilar rasat som en konsekvens av att skatten på husbilar har chockhöjts”, skriver de moderata riksdagsledamöterna Johan Hultberg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson i en debattartikel i TTELA.

Regeringen menar att den som äger en husbil istället får ställa av fordonet igen så fort det står parkerat. Om en familj åker till tre olika campingar med sin husbil under en sommar tvingas de som minst att ställa av eller ställa på husbilen inte mindre än åtta gånger för att reducera skatten. Dessutom finns en så kallad ”karenstid” vilket betyder att det inte går att ställa av en husbil omedelbart.

V försvarar skatten och attackerar M: ”Vilken värld lever de i?”

Att Moderaterna vill ändra den krångliga och dyra skatten för campingsugna husbilsägare får Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson att se rött. På Twitter är hon tydlig med hur hon ser på husbilsägare och indirekt folk som åker på camping.

”Medianpriset för en ny husbil är 750 000 då twittrar moderaterna om att skatten på husbilar måste sänkas så alla har råd med semester. Vilken värld lever de i?” frågar hon retoriskt.

I ett meningsutbyte på Twitter utvecklar Andersson sin bild av Moderaterna och deras förslag på sänkt skatt för campande husbilsägare. ”När man rör sig i en annan värld och gissar hur andra har det då blir det så här liksom”, skriver hon och instämmer även gillande i påståendet att husbilsägare är en del av ”de rikas värld”.

Men långt ifrån alla är imponerade av Vänsterpartiets inställning till husbilsägare. En twittrare berättar att familjen köpte en husbil för 80 000 kronor och konstaterar att med Vänsterpartiets skatt ”får vi köra den avställd istället”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag