Vänsterpartist till SD-politikern: ”Jag betalar din resa tillbaka till Iran”

Showan Shattak (V) Foto: Malmö Stad
  • Måndag 8 feb 2021 2021-02-08
E-post 419

MALMÖ SD:s Nima Gholam Ali Pour ifrågasatte på kommunfullmäktige förra månaden att Malmö kommun lägger skattepengar på World Pride och en arabisk filmfestival. Det fick Vänsterpartiets Showan Shattak att spåra ur. – Är det så Nima att det är för mycket invandring i den här staden så, fan jag betalar din resa tillbaka till Iran. Inget snack om den saken, frustade vänsterpartisten.

Det var den 21 januari som Malmö höll ett extrainsatt kommunfullmäktige. Ett av ärendena som kom upp var en motion från Moderaterna om att låta Skattebetalarnas Slöseriombudsman slöserigranska Malmö stads verksamhet. M och SD röstade för – övriga partier emot (KD sitter inte i kommunfullmäktige).

Under debatten ifrågasatte SD:s Nima Gholam Ali Pour att Malmö stad överhuvudtaget lägger skattepengar på evenemang som World Pride (en internationell HBT-festival) och en arabisk filmfestival.

– Vi har områden som är totalt segregerade. Varför har man en arabisk filmfestival då. Det är svensk kultur som behövs då, sade Gholam Ali Pour som tyckte att mer pengar borde gå till vård och skola.

Malmö stad har avsatt 30 miljoner kronor för att arrangera World Pride. Helt orimligt tyckte Gholam Ali Pour.

– Det handlar om 30 miljoner på en fest när vi går genom en pandemi och vi gör besparingar på skolan, sade han.

Efter att Gholam Ali Pour haft spänstiga meningsutbyten med bland andra miljöpartisten Måns Berger och Frida Trollmyr begärde Vänsterpartiets Showan Shattak ordet.

Iklädd en tröja med tryck för den autonoma vänsternätverket AFA gick Shattak till ett rasande angrepp på Moderaterna, Sverigedemokraterna – och den numera avlidne företagsledaren Marcus Wallenberg.

– Det känns helt otroligt hur vi kan ägna en timme åt att diskutera om att införa något som startades av Skattebetalarnas förening en gång i tiden. Utav ingen mindre än Marcus Wallenberg, sade Shattak som också anklagade SD och M för att ”svartmåla” Malmö.

– Nima [Gholam Ali Pour] säger att han blivit kallad för det ena och det andra. Jo, visst fan har han blivit det. Det finns en väldigt god anledning till det, sade Shattak som meddelade att han inte tänkte lyssna på någon eventuell replik från M eller SD.

– Ni får än en gång begära replik bäst ni vill. Jag kommer inte att lyssna på det i efterhand. Jag var tvungen att säga det här, att markera. Den här debatten är vidrig, tyckte Shattak som även erbjöd sig att betala för att skicka Nima Gholam Ali Pour, som har iranskt ursprung, till Iran.

– Är det så Nima att det är för mycket invandring i den här staden så, fan jag betalar din resa tillbaka till Iran. Inget snack om den saken.

Gholam Ali Pour har kommenterat på Twitter.

Kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) hade ingen möjlighet att avbryta Shattak då det var det sista han sade i debatten. Hon säger till Nyheter Idag att hon tog Shattaks uttalande med Vänsterpartiets gruppledare efter mötet.

– Man ska försöka ha ett bra tonläge och debattera sakfrågorna. I det här fallet tyckte vi (i presidiet) att man gick över gränsen. Och vi har tagit upp det med gruppledaren.

Nyheter Idag söker Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar om Showan Shattak.

Vänsterpartiet och den förre partiledaren Jonas Sjöstedt har tidigare varit i blåsväder efter att en person med en AFA-tröja syntes på en valaffisch inför EU-valet. Samtidigt har både Sjöstedt och Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk i olika sammanhang fördömt AFA. Malin Björk förklarade att man inte såg tröjan vid fotograferingen och att AFA är en våldsbejakande organisation som man ”inte ställer sig bakom”, något även Jonas Sjöstedt var inne på.

Socialdemokraternas  EU-parlamentariker Johan Danielsson var kritisk.

– Problemet är större än själva affischen. Vänsterpartiet måste säkerställa att man inte har våldsglorifierande extremister i sina led. Och då kan det ju vara bra att börja med sin egen affischkampanj, sade han till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag