Vänstersajt polisanmäls – spred fejk news om KDU-ordförande

Foto: Privat samt faksimil aktuelltfokus.se
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 643

Vänstersajten Aktuellt Fokus påstår i sin rubriksättning att KDU:s ordförande Martin Hallander ”deltog på hatmöte i Bogóta”. Men påståendet är falskt och nu meddelar Hallander att sajten är polisanmäld för förtal. – Det finns gränser för vad jag kan acceptera, säger han till Nyheter Idag.

I en artikel på vänstersajten Aktuellt Fokus påstås att Martin Hallander, ordförande i KDU, deltagit på ett ”hatmöte” i Bogotá i Colombia. Som stöd för påståendet visar sajten en bild på en mötesdeltagare som påminner om Hallander.

Men påståendet är falskt. Det berättar Hallander när Nyheter Idag når honom över telefon.

– Jag var på distriktsbesök i Örebro den dagen.

”Oseriös publikation”

På ett sätt är Hallander luttrad och han påpekar att som offentlig person får man finna sig i mediebevakning som skaver och är obekväm. Men direkt osanna påståenden tycker han inte att man ska acceptera.

– Man får kanske leva med dålig research och slapp journalistik. Det är en sak. Men efter att jag har kommenterat och påtalat felaktigheterna gör de en uppdatering med mina svar där jag upplever att de misstänkliggör mig. Det finns ingen anledning att tvivla på att jag inte var i Sverige då.

– Jag är upprörd över rubriken. Den ändrar de inte, utan de låter den stå kvar som den är.

Aktuellt Fokus presenterar sig som en ”partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass”. De har profilerat sig som ett slags ”alternativmedia” på vänsterkanten, men de är inte anslutna till det pressetiska systemet.

– Jag fattar inte vad det här är för en oseriös publikation.

Grön ungdom spred den fejkade ”nyheten”

Det falska påståendet som lyfts fram redan i rubriken fick spridning i sociala medier, inte minst efter att Grön Ungdom delade artikeln på Twitter. ”Det här förklarar varför KDU Sverige inte krävt Adaktussons avgång. Nu förväntar vi oss självklart att KDU pudlar ordentligt”, skrev Miljöpartiets ungdomsförbund.

Men senare fick Grön Ungdom backa från anklagelsen mot Hallander och de bad även om ursäkt.

– Ingen seriös politisk aktör ska använda Aktuellt Fokus som källa. Läser man vad som står där förstår man att det inte är en seriös aktör. I rättvisans namn bad Grön Ungdoms språkrör mig om ursäkt i ett privat meddelande. Det uppskattar jag.

Senare under tisdagen meddelar Hallander även att han polisanmält Aktuellt Fokus för förtal. Detta eftersom nyheten, med den felaktiga rubriken, står kvar trots att han påpekat att han inte befann sig i Colombia över huvud taget.

– Man bör fundera vilka sidor man länkar till. Bara genom att läsa den förstår man hur fullständigt absurd den är, säger han.

Fredriksson: ”Har inte skrivit skiten själv”

Nyheter Idag har talat med Kim Fredriksson, den mest kända profilen från Aktuellt Fokus. Han berättar att sajten saknar ansvarig utgivare. Istället är det skribenterna själva som får ta ansvar för sina egna texter.

Han beklagar artikeln om Hallander och poängterar att den inte är skriven av honom.

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte skrivit skiten själv. Jag bad Maria titta på det. Om hon uppdaterat artikeln måste ju rubriken också ändras, jag får kolla på det.

Fredriksson förstår varför Hallander är upprörd och poängterar själv att man ska vara noga med vad som påstås.

– Ska man syssla med journalistik ska man göra ordentlig research. Det är tråkigt när det blir såhär. Mitt eget track record är bra iallafall, säger Fredriksson och hänvisar till publiceringar i samband med att Mehmet Kaplan tvingades avgå från sin ministerpost.

Efter samtalet med Fredriksson har rubriken hos Aktuellt Fokus ändrats till ”KDU-ordföranden misstänks ha deltagit på hatmöte”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag