Vänstersajten Politism upphör efter fyra års förluster

Nu lägger vänstersajten Politism ned. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag samt faksimil ur bokslut
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 2608

STOCKHOLM Vänstersajten Politism ”läggs vilande”, meddelade sajtens chefredaktör Eric Rosén i ett inlägg på sajten. Politism startades 2013 av Aftonbladet och LO för att bilda opinion bland unga människor med vänstersympatier.

Enligt Dagens Medias artikel vid sajtens grundande motiverades satsningen i synnerhet av att ”högerextrema krafter blir allt synligare i Sverige”.

– Tidsandan kräver mobilisering, sade Eric Rosén. De goda krafterna måste erbjuda ett alternativ.

Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin, numera programdirektör på SVT, hade gott hopp om den nya satsningen.

– I dag kan ingen kan äga en nyhet mer än några minuter. Opinionsjournalistik har ett unikt värde, sade Jan Helin till Dagens Media.

”Kvartalskapitalismens hårda regler gäller”

Aftonbladets dåvarande politiska chefredaktör Karin Pettersson, som suttit i styrelsen för Politism sedan start, sade vid sajtens lansering att ”kvartalskapitalismens hårda regler gäller”.

Men år 2016, många kvartalsrapporter senare, rapporterade Resumé att Politism gått med stora förluster sedan sajten bolagiserats 2014, och att intäkterna inte ens täckte lönekostnaderna för redaktörerna Rosén och Margret Atladottir.

– Det är uppenbart att vi har lägre intäkter än vad vi själva skulle ha önskat, sade Rosén till Resumé. Men det är ett problem som går igen hos många i mediebranschen.

Ändå menade Rosén att kvartalskapitalismens hårda regler fortfarande gällde för Politism.

– Ambitionen är att vi ska visa svarta siffror. Men få startups levererar det från start. Erfarenheten från andra är att sådant tar tid.

Rosén hade dock planerna för framtiden klara.

– Förstagångsväljarna i nästa val var bara 15–16 år i förra valrörelsen, sade Rosén. De kommunicerar på ett annat sätt och är intresserade av helt andra frågor. Vi vill nå ut till dem samtidigt som vi är relevanta för de som är i min ålder.

Läs även: Vänstersajten Politism fortsätter gå med brakförlust

Kommunal och LO gick in med kapitaltillskott på sammanlagt fem miljoner för att fortsätta driva sajten, och Kommunals kommunikationschef Karin Hagman, som även sitter i styrelsen för Politism, sade till Kommunalarbetaren att Politism var ett bra sätt för Kommunal att nå ut till målgruppen mellan 16 och 25.

– Vi har ju ett opinionsbildande uppdrag och medlemmarna har ett intresse av att vi driver deras frågor, sade Karin Hagman.

Politism fortsatte emellertid göra stora förluster, och nu har alltså lagts vilande. Från och med den 1 oktober kommer bolaget överlåtas åt LO.

– Politism har utvecklats till Sveriges största vänstersajt med en trafik på runt 250 000 besökare i veckan. Redaktionen har genomgående nått uppsatta trafikmål. Trots detta har det inte varit möjligt att nå lönsamhet utifrån hur annonsmarknaden ser ut, säger Anders Lindberg, styrelseordförande i Politism AB, till Politism. Anders Lindberg är också politisk chefredaktör på Aftonbladet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag
x