Vänstersajten Politism väger tyngre än Pressens Opinionsnämnd enligt sajtkoll.se

Det förefaller tyvärr som att sajtkoll är en oseriös sida. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil sajtkoll.se
  • Tisdag 24 feb 2015 2015-02-24
E-post 491

SVERIGE Branschtidningar har rapporterat om projektet sajtkoll.se som är till för att ge konsumentupplysning om trovärdiga medier. Men när Nyheter Idag granskar innehållet på sajtkoll framstår sidan som oseriös.

Tidningen journalisten intervjuade en av personerna bakom sajtkoll, Kolbjörn Guwallius, om det nya projektet. Guwallius förklarar att syftet är att hjälpa internetanvändare att kolla upp om en sajt är trovärdig eller om det är en opålitlig källa.

– Vi kommer att titta på hur olika webbsidor följer de pressetiska reglerna, om de följer publicistiska normer. Är de vad de utger sig för att vara? Finns det en korrekt avsändare? Vi ser också sajten som helhet och inte till varje enskild artikel, berättade Guwallius för tidningen journalisten.

Menar att Nyheter Idag är ”Myt eller hatsajt”

När Nyheter Idag undersöker sajtkoll.se finner vi att vår egen sajt är listad som ”Myt eller hatsajt”. Även andra personer har funnit detta och reagerat mot den benämningen, bland annat med bakgrund i att Nyheter Idag är frivilligt anslutet till det pressetiska systemet. En av de som reagerat är Josefin Utas från Miljöpartiet som på Twitter frågar sajtkoll om just detta.

Men personen som administerar twitterkontot på sajtkoll menar att ”det säger rätt lite” att man är anslutet till det pressetiska systemet.

När vi undersöker hur sajtkoll kommit fram till att Nyheter Idag är en ”Myt eller hatsajt” hänvisar de till en artikel av sajten Politism, en sajt som beskriver sig själv som ”vänster”. Nyheter Idag kan inte hitta några uppgifter på Politism om att de har ansvarig utgivare och en koll hos Pressombudsmannen visar även att Politism ej heller är anslutet till det pressetiska systemet.

I artikeln hos Politism visas inte vad som är felaktigt hos Nyheter Idag utan den utgörs i huvudsak av negativa värdeomdömen om personerna som skriver på den sajt du just nu läser. Politism menar att vi är ”organiserade rasister” som driver Nyheter Idag, men någon hänvisning till ett påstående eller sakuppgift som styrker detta kan vi inte hitta hos Politism. Istället pekar Politism på tidigare politiskt engagemang hos undertecknad, Chang Frick.

Läs också: Här kan du läsa mer om Nyheter Idag

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson håller inte med sajtkoll

När Nyheter Idag kontaktar pressombudsmannen Ola Sigvardsson håller han inte med om påståendet att ”det säger rätt lite” om man är ansluten till det pressetiska systemet. Tvärtom menar han att det är en sorts garanti för att man inte publicerar vad som helst. Vi bad Sigvardsson förklara närmare hur systemet fungerar.

Vad exakt betyder det att man är ansluten till pressetiska systemet?

– Det betyder att man låter sig granskas av en utomstående part, av Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd.

Varför man ska man göra det?

– Därför att det höjer trovärdigheten på det man skriver på sin sajt eller sin tidning. Det blir en slags kvalitetsstämpel att man bestämt sig för att hålla sig inom anständighetens gränser.

Kan du förtydliga ”anständighetens gränser”?

– Med det menar jag att man har bestämt sig för att hålla sig till de pressetiska reglerna.

Vad är poängen med pressetiska regler?

– Det är att man i sitt nyhetsarbete tar hänsyn till det man skriver och att man inte ger någon en oförsvarlig skada.

Har detta någon betydelse vad gäller näthat?

– Absolut. En sajt som anslutit sig till pressetiska systemet förbinder sig att inte skriva saker som ger en oförsvarlig publicitetsskada, det är det system som har utarbetats mellan alla stora aktörer. Att vara ansluten är ett kvitto på att man aktivt tar ansvar för vad man skriver.

Vad kan konsekvensen bli för en tidning som är ansluten, men bryter mot reglerna?

– Vid en fällning, för exempelvis en nättidning, kostar det 13000 kronor. Sedan måste man publicera hela vårt beslut på sin sajt också om att man blivit fälld.

Kolbjörn Guwallius vägrar svara på frågor

Trots att branschmedia uppmärksammat projektet sajtkoll som ett lovvärt initiativ möter de häftig kritik på Twitter. Flera kritiker menar att sajtkoll gör en sorts politisk bedömning istället för att bedöma sajter rättvist. Nyheter Idag ringde upp Kolbjörn Guwallius som står bakom projektet, för att be honom bemöta de anklagelser som riktas mot honom – något vi måste göra eftersom vi själva är anslutna till det pressetiska systemet.

– Jag vill inte bli citerad på eran sajt, säger Guwallius till Nyheter Idag.

Varför inte då?

– Nej det bara är så. Men tack för påringningen.

Kan ni inte för klara varför ni inte vill bli citerade hos oss?

– För att jag vill bara inte det. Hejdå!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag