Vänstertidningen ETC ger sig in i byggbranschen: ”Nu startar vi projektet ETC Bygg”

Faksimil ETC.se
  • Måndag 26 jun 2017 2017-06-26
E-post 121

STOCKHOLM Vänstertidningen ETC ska börja bygga hyresrätter, det skriver företagets grundare Johan Ehrenberg i en ledartext. ”Men hallå. Ska vi inte ta och bygga hyreshus tillsammans!?” Nu uppmanas allmänheten att skänka pengar till projektet. 

Den vänsterorienterade tidningen ETC ger sig in i byggbranschen. I en ledartext i ETC skriver företagets grundare, Johan Ehrenberg, att man nu kommer ge sig in i bostadsbyggandet.

Men hallå. Ska vi inte ta och bygga hyreshus tillsammans!? Jo, jag menar allvar. Nu startar vi projektet ETC Bygg som försöker få igång byggande av hyreshus utan vinstjakt, utan miljöförstöring och med lägre hyror. Och därmed skapa ett nytt sätt för människor att spara utanför banksystemet. Spara direkt i husen”, skriver Johan Ehrenberg i sin ledare under måndagen 26 juni. 

ETC driver, utöver presstödsfinansierade vänstermedier, också försäljning av solpaneler och ekologiska produkter. Ehrenberg berättar att byggprojektet började med namnlistor.

”Förra hösten åkte jag genom landet på en turné och på varje ställe skrev snälla människor upp sig på listor för att på orten försöka få igång nya tidningar, bygga växthus, få upp solceller och… skapa hyreshus.”

Därefter började Ehrenberg rita hus som han senare gav vidare till arkitekter. Nu vill Ehrenberg bygga sina hus i verkligheten.

Ehrenberg redogör kort för problematiken i att byggföretagen till största del fokuserar på bostadsrätter, där priserna är väldigt dyra och snabba vinster kan göras på den rådande bostadsbristen och bostadsbubblan.

ETC Bygg ska istället satsa på hyresrätter, uppger Ehrenberg. Han uppmanar sina läsare att sluta spara pengar på bankerna och istället investera i ETC:s bostadsbyggande.

”Givetvis finansierar vi husen gemensamt. Vi startar helt enkelt Sveriges största crowdfunding, du lånar ut och kan då spara i trygga hus, istället för i spekulationsekonomin. Det här är långsiktigt och viktigt och räntan startar med två procent här och nu.”

För att föregå med gott exempel har ETC-grundaren själv tagit ut 200 000 kronor från sina pensionsfonder och skänkt till sitt byggföretag, som, enligt Ehrenberg, inte är ett vinstdrivande företag.

ETC har lämnat in ansökan om markanvisning i Västerås och ämnar göra det i 20 städer till. Ehrenberg vädjar till allmänheten om hjälp med att slå sig in på bostadsmarknaden. Rent konkret vill Ehrenberg att ETC-läsare formerar lokalgrupper för att ”det måste bli ett slut på pratandet”.

Och då behövs du. I varje stad behöver vi en grupp medborgare som ligger på kommuner och privata markägare och försöker få de politiska talen att vara på riktigt.”

För att få slut på pratandet ska lokalgrupperna, utöver att finansiera byggandet, dela material och prata med kommunpolitiker.

”Det här klarar inte vi – några få aktiva – driva själva. Vi måste ha din hjälp. Bilda grupper, ta vårt material, knacka på kommunalordförandens stängda dörr. Bråka för barnbarnens rätt att bo klimatrent.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag