Vänstervrede mot Jomshof efter kritik mot upploppsdomen

Bild: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Nyheter Idag / Kristian Pohl/ Regeringskansliet/CC BY 3.0
  • Fredag 30 dec 2022 2022-12-30
E-post 356

Elva män frias från våldsamt upplopp i samband med Rasmus Paludans besök i Rinkeby under påskhelgen. Domen kritiseras av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), vilket i sin tur möter kraftigt mothugg från bland annat Anne Ramberg, Annika Strandhäll och utskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi – som nu uppmanar regeringen att sätta honom på plats.
– Ifrågasättandet i det här fallet är fullt legitimt, säger Jomshof till Expressen.

Det var den 15 april i år som det utbröt upplopp med stenkastning på Rinkeby torg när den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan brände en koran på platsen.

Efter korankravallerna åtalades flertalet personer för våldsamt upplopp. Men i en dom i december friades elva män som åtalades för brottet av tingsrätten. Detta trots filmer som visar hur samtliga av dem kastar sten.

Anledningen är att tingsrätten inte anser det bevisat att de stenar som kastades riktades mot polis eller polisfordon, rapporterar Dagens Nyheter.

Läs även: Elva frias från koranupplopp i Rinkeby – siktade inte på polisen med stenar

En som reagerar på tingsrättens bedämning är SD-veteranen Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott.

”Vansinnet fortsätter”, skriver Jomshof och refererar sedan till domen.

Jomshofs uttalande möter hård kritik från vänstern. Bland annat från den tidigare klimatministern Annika Strandhäll som i ett syrligt svar till inlägget stavar hans efternamn fel.

Anne Ramberg, styrelseordförande för Uppsala universitet och tidigare mångårig generalsekreterare för advokatsamfundet, tar det som intäkt för Jomshofs olämplighet som ordförande i justitieutskottet.

”SD accepterar alltså inte rättsstatens principer?” skriver Expressens tidigare krönikör Lars Lindström.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson och vice ordförande i justitieutskottet Ardalan Shekarabi vänder sig till regeringen och ber dem ställa samma krav som han på Jomshof.

Jomshof står dock fast vid sin kritik mot domen.

– Det är klart att det här är allvarligt om vissa av dem går fria, trots att vissa av dem till och med erkänner. Jag menar att jag som lagstiftare och ledamot i riksdagen naturligtvis har ett ansvar att påpeka det då, säger han till Expressen.

Gällande kritiken om att respektera domstolarnas oberoende säger han:

– Politiken sitter uppströms från domstolarna och det är vi som stiftar lagar. Det är också vi som måste ha rätt att utvärdera tillämpningen av lagen när det kommer domar som vi tycker är konstiga och det är precis det jag gör. Oberoendet finns väl kvar.

Åklagaren kommer överklaga

I domen där de elva männen frias menar tingsrätten i ett par av fallen att de stenar som kastades var för små för att motivera en fällande dom. Tingsrätten skriver att de ”fått intryck av att det inte verkar vara fråga om större stenar än att de ryms i en hand och enkelt bara kan kastats iväg”.

Åklagaren Lotta Karlsson meddelar att hon tänker överklaga åtminstone en av åtalspunkterna gällande våldsamt upplopp mot sex av männen.

– Jag tycker inte att tingsrätten gjort en korrekt bedömning, säger hon till Samnytt.

Läs även: ”Visste inte att det var olagligt att kasta sten” – Fyra män döms efter korankravallerna

Läs även: Ytterligare fyra döms efter korankravallerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag