Var femte kommun öppnar för att bygga ny kärnkraft

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 24 jan 2023 2023-01-24
E-post

Närapå var femte kommun öppnar för att bygga ny kärnkraft på deras område. Det visar en enkät gjord av TT. Ja-sägar-kommunerna ligger till större delen i de södra delarna av landet och är mestadels M-styrda.

Totalt är det 24 kommuner (18 procent) som svarar ja på enkätfrågan om de kan tänka sig att bygga ny kärnkraft i deras kommun. Hälften svarar nej medan resterande 32 procent ger beskedet ”vet ej”.

”Vi behöver stabil elkraft, vi har ju mycket vindkraft här uppe”, säger ordföranden för Ljusdals kommunstyrelse Pernilla Färlin (M) i ett skriftligt svar till TT. Hon tillägger emellertid att man inte har diskuterat ämnet i kommunen.

Roger Fredriksson (M), kommunstyrelseordförande i Ronneby, är också positiv.

”Jag ser stora fördelar lokalt och regionalt med arbetstillfällen och annat. Här finns egentligen bara vinnare”, säger han till TT.

Kommunernas besked kommer efter att regeringen föreslagit en lagändring som gör det möjligt att bygga kärnkraft på andra områden än där det redan finns reaktorer (Oskarshamn, Forsmark och Ringhals).

Av de positiva kommunerna är 20 av 24 i någon form styrda av en blågul koalition bestående av M, KD, L och SD. Utöver Ljusdal och Älvdalen i norra Dalarna ligger all ja-sägande kommuner i södra Sverige.

Läs även: Regeringen öppnar för mer kärnkraft – ”tittar på” frågan om återstart av Ringhals

Läs även: Kristersson: Sverige behöver minst två kärnkraftsreaktorer till

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag