Var fjärde dömd för människohandel kommer från Rumänien

Foto: Pixabay
  • Måndag 11 dec 2017 2017-12-11
E-post 280

SVERIGE En undersökning visar att under de tre senaste åren har en fjärdedel av alla som dömts för koppleri eller människohandel haft rumänskt medborgarskap. Rumänien är en av EU:s fattigaste länder och många kommer till Sverige för att bedriva hallickverksamhet.

Var fjärde person som är dömd för koppleri eller människohandel i Sverige kommer från Rumänien, det uppger Sveriges Radio-produktionen Kaliber.

En 25-årig man vid Petru dömdes till två års fängelse och utvisning för grovt koppleri. Mannen ingick i ett stort hallicknätverk som opererade i Stockholm och det ska ha varit en gammal klasskompis som drog in honom i att köra runt prostituerade.

– Ja, jag körde tjejer, kollade på GPS:en. Sen väntade jag i bilen, säger 25-årige Petru som var i Stockholm under några månader och körde prostituerade till deras kunder, till Kaliber.

Enligt Petru själv tog han inte emot några pengar och visste inte att aktiviteten är olaglig i Sverige. Trots detta visar domen mot honom att han skickade hem minst 200 000 kronor, bland annat till sin mamma.

Under de senaste tre åren har sammanlagt 42 personer dömts för koppleri eller människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Av de 42 är 12 stycken rumänska medborgare.

Laetita Dragan från organisationen FREE arbetar med att hjälpa kvinnor ur sexhandeln i Bukarest. Dragan menar att drivkrafterna för att bedriva hallicknätverk är starka eftersom Rumänien är ett av EU:s fattigaste länder och möjligheterna i Sverige är stora.

– Önskan om att få ett bättre liv och illusionen om att det kommer vara enkelt är något av det som driver dem, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag