Var Ghazales tweets särskilt märkvärdiga?

  • Fredag 23 jul 2021 2021-07-23
E-post

Ett antal gamla tweets av polisen och sommarprataren Nadim Ghazale har upprört många, men Nyheter Idags Johannes Nilsson hör inte till dem. ”När en vänstervriden polis lindar in försiktig kritik av integrationen i en pubertal SD-attack om inavlade hästpenisar ser jag en opportunist som överkompenserar för sitt snutskap genom att spela tuff snarare än en farlig extremist som är olämplig för polisyrket” skriver Nilsson.

Det har blåst upp till Twitterstorm igen, den här gången om polisen, debattören och föreläsaren Nadim Ghazale, känd från ”Veckans brott” på SVT och som en av årets sommarpratare på Sveriges Radio. Det hela började som en styv bris om hans sommarprat, där Ghazale bland annat sade ”Är du vit, svensk, straight och man – då är du redan inkvoterad. Grattis! Du fick den enklaste vägen”.

När några av Ghazales gamla tweets från 2014, 2015 och 2017 började spridas uppnåddes raskt både kuling och storm, så att till och med Sveriges Radio fann det mödan värt att rapportera om uppståndelsen.

Men som reporter på Nyheter Idag blev jag besviken på de i mitt tycke ganska lama inläggen. Med tanke på att Ghazale enbart är b-kändis och polis och inte verkar ha skrivit något brottsligt ansåg jag inte riktigt att de uppnådde nyhetsvärde.

Andra gjorde en annan bedömning, och det är möjligt att mitt beslut att överge Ghazale-storyn färgades av mina personliga fördomar på området. Jag har nämligen själv aldrig praktiserat särskilt god ton på internet, som jag vill ha fritt som det var förr, innan Facebooks gemenskapsregler blev normen.

Jag lever dessutom som jag lär. Mitt eget Twitterkonto är fullt av inlägg som hade kunnat få mig avskedad från en mer ängslig arbetsplats, skrivna innan morgonkaffet, efter femte ölen eller bara när jag varit arg i största allmänhet (vilket jag ganska ofta blir när jag läser saker på Twitter).

Jag skulle kunna påstå att jag gör det på grund av någon princip, som ett konstprojekt eller som en solidaritetshandling, men ärligt talat har jag bara häftigt humör och dålig självbehärskning. Att oja mig över Ghazales tweets skulle vara rena hyckleriet.

Det går förstås att peka på just hyckleri och dubbla måttstockar, och jämföra med Peter Springare som fick polismyndigheten mot sig medan Ghazale får själva justitieministerns stöd. Men när detta sker i ett sammanhang där andra verkar vilja ge Ghazale sparken kan det faktiskt vara så att man deltar i ett ytterligare varv av hyckleri.

En twitteranvändare pekar på att när Ghazale skrev sina tweets var samhällsklimatet annorlunda. Det är ett viktigt perspektiv. 2014, när Ghazale skrev de första av sina uppmärksammade tweets, var de politiska, mediala och kulturella etablissemangen rörande överens om att migrationen till Sverige var det bästa sedan välfärdssamhället.

Ghazales tweets

"Jag menar att man är öppen rasist om man tillhör SD. Trodde det var klart sedan länge" (Juli 2014)

"Fuck cancer, även mänsklig cancer, såsom ISIS, Hamas, Israel och Putin #WW3" (Juli 2014)

"SD kan suga närmsta inavlade hästpenis, men faktum kvarstår att styrande politiker sedan länge misslyckats fatalt med integrationspolitiken" (November 2015)

"Att rösta på SD i missnöje med de andra partierna är som att äta bajs för att man inte gillar maten" (Januari 2017)

"Fuck er "alt-right". Fuck er "counter-jihad". Fuck er SD och andra rasistsvin. Ni är förklädda nazister allihop. Ni är problemet. Ni är hotet" (Augusti 2017)

"Var ansöker jag om jobbet till rikspolischef? Det vita gubbaväldet på toppen av hierarkin hade behövt både lite "färg" och föryngring" (September 2017)

Förolämpningar mot SD var inte bara socialt accepterat, det direkt uppmuntrades, inte minst i form av delningar och likes på sociala medier. Men det var inte bara SD som hatades när vänstervinden blåste. På den digra hatlistan fanns även Israel, Danmark, borgare, SUV-åkare, köttätare, vita heterosexuella medelålders män – och poliser inte minst.

Poliser hörde faktiskt till det allra värsta. Det var polisen som jagade migranter, skyddade nazister, upprättade romregister och upprätthöll detta djupt rasistiska, sexistiska och homofoba samhälles våldsmonopol.

När en vänstervriden polis lindar in försiktig kritik av integrationen i en pubertal SD-attack om inavlade hästpenisar ser jag därför en opportunist som överkompenserar för sitt snutskap genom att spela tuff snarare än en farlig extremist som är olämplig för polisyrket. Detsamma gäller tweeten om att Israel med flera utgör ”mänsklig cancer”. Israelhat är mainstream i Sverige, i synnerhet inom vänstern.

Opportunism är förstås ingen prisad egenskap. Men den är utbredd i vårat samhälle, och förmodligen nyttigare än vi ger uttryck för när vi använder begreppet som skällsord. I en stor organisation som polismyndigheten, där det gäller att lyda och samarbeta, är ett visst mått opportunistiskt beteende ett oundgängligt smörjmedel.

Det är förstås fullt begripligt om många som farit illa i tidigare samhällsklimat inte ser opportunism som en giltig ursäkt, och bara mänsklig att de gärna ger igen när de fått medvind. Men i det långa loppet tjänar vi alla på att etablera en högre toleransnivå.

Idag skrivs utan tvivel tweets till likes och applåder som kommer orsaka sin upphovsman obehag i framtiden, när det föränderliga samhällsklimatet växlat igen. Åt vilket håll och om vad är det ingen som vet.

Det här är en åsiktskrönika. De åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag