Var tog Syriens moderata rebeller vägen?

Var tog den fria syriska armén vägen? Foto: Wikimedia Commons
  • Lördag 3 okt 2015 2015-10-03
E-post 340

LEDARE Efter att det står klart att Ryssland går in i Syrien för att bokstavligen talat bomba skiten ur islamister har liberala ledarskribenter börjat yla högt. Putin bombar inte Isis, utan Assads fiender, säger man. Men var finns de moderata rebellerna de pratar om?

Nyhetsflödet har dominerats av att Ryssland tar över taktpinnen om händelseutvecklingen i Syrien och riktar udden mot terrorister. Knappt hade första bomben hunnit falla förrän kritiken mot Putin kom från liberalt håll. Läget är förstås bekymmersamt, nu finns en risk att Ryssland får bra PR.

En av de liberaler som ylar i högan sky är Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstunakuriren. Han går till angrepp på Dagens Nyheter för att de har haft fräckheten att rapportera om Putins planer på att kriga ner islamister och andra fiender till Assad.

”Men den förljugna bild som sattes av Sveriges största morgontidning suddades snart ut av Putin själv, när ryskt flyg sedan bombade allt möjligt i Syrien – inte bara IS och andra extremistgrupper”, skriver Voronov.

Här kanske det vore klädsamt att ge exempel på var Ryssland bombat andra än extremister. Vilka är de icke-extrema grupperna som Ryssland bombat och som Voronov åsyftar? Istället används ett cirkelresonemang som bygger på att Putin och Ryssland, likt naturlagar om gravitation, per automatik är onda.

”Den officiella ryska linjen är att man bombar IS, islamistiska extremister eller rent allmänt ”terrorister”. Alla ser dock att så inte är fallet”, fortsätter Voronov.

Jag hittar ingenting i ledartexten som talar om vilka dessa icke-extremister är som har blivit bombade. Finns det ens några moderata rebeller i Syrien? Det var inte längesedan den brittiska tidningen the Telegraph berättade att USA-tränade ”moderata” rebeller hastigt och lustigt lämnade över sina vapen till Jabhat al-Nusra. Möjligen kanske man anser att al-Nusra är dessa moderata rebeller, eller deras nära allierade som Sverige sponsrat med 40 miljoner kronor.

Men jag tror samtidigt en och annan är beredd att invända mot den beskrivningen då al-Nusra i realiteten är en gren av al-Qaida.

Men visst, man kan väl argumentera att civila offer dör i Syrien på grund av Rysslands bomber. Jag har då inte hört om något krig, eller väpnad konflikt, där inga oskyldiga drabbas. Senast såg vi ett exempel där USA förefaller ha bombat ett sjukhus i Afghanistan. Aftonbladet rapporterar att 20 personer ska ha dött i attacken som oturligt nog slog mot Läkare utan gränser.

Men det är inte utan att jag fortfarande undrar, vilka är dessa ”icke-terrorister” som Ryssland har bombat? Jag hoppas att Voronov kan ge svar på frågan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag