Var tredje kvinnomord är hedersrelaterat

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 6 aug 2017 2017-08-06
E-post 996

SVERIGE Var tredje kvinna som mördas i Sverige är ett fall av hedersrelaterat dåd. Det konstaterar Nationella Kompetensteamet som arbetar med att kartlägga hedersproblematik. Förra året mördades tio personer i vad som räknas till hedersmord.

Trots att var tredje kvinnomord i Sverige konstateras vara kopplat till hedersförtryck är mörkertalet samtidigt stort om hela problematiken. Det berättar Sveriges Radios program ”I lagens namn” som djupdyker i ämnet.

Ingen vet hur många som lever under hedersförtryck i Sverige men det uppskattas att hundratusentals människor på ett eller annat sätt påverkas av hederskultur. Till skillnad från exempelvis hatbrott förs ingen statistik på hedersbrott hos rättsvårdande myndigheter. Ej heller Brottsförebyggande rådet, som egentligen ska arbeta med sådant här, för sådan statistik.

Kritiker menar att BRÅ konsekvent undviker att undersöka brottslighet som kan kopplas till invandrare av ideologiska skäl.

Sveriges Radio poängterar själva att de inte använder data från BRÅ utan att de istället har kartläggningen gjorts av en pensionerad polis och en utredare från regeringskansliet. De har fått uppdraget från Nationella Kompetensteamet som Länsstyrelsen i Östergötland står bakom.

I programmet intervjuas Sara Mohammad från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Mohammad breddar bilden av hedersproblematik och tar upp frågan om att barn förs utomlands för tvångsgifte. Hon är även kritisk till att BRÅ inte visar intresse för att kartlägga problemet.

– Det borde vara BRÅ:s ansvar. Det borde vara regeringens ansvar. Det borde vara skolors ansvar att kolla hur många barn som blir bortförda till olika länder, säger hon.

Förra året mördades 18 kvinnor i Sverige. Sex av dessa mord räknas som hedersmord. Totalt mördades tio personer i hederns namn, enligt den statistik Sveriges Radio presenterar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag